06 Δεκεμβρίου 2014

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Παράταση λίγων εβδομάδων στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδα, θα ζητήσει η Αθήνα τη Δευτέρα στο Eurogroup παρά το γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν σε τουλάχιστον εξάμηνη παράταση. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει ότι δεν μπορεί να λάβει άλλα μέτρα, ούτε και να εφαρμόσει τώρα τα έκτακτα μέτρα που προτάθηκαν σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. Μέτρα όπως η κατάργηση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, φόρος πολυτελείας, φόροι σε καπνά και τσιγάρα.

Αυτή ήταν και η απάντηση που περιλαμβάνεται στο e-mail που έστειλε χθες η κυβέρνηση στην τρόικα. Εκεί αναφέρει ότι θα αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους για τα μέτρα που πρότειναν, όπως αύξηση ΦΠΑ στον τουρισμό, αλλαγές στο Ασφαλιστικό και αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Κυριακή επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και οι επικεφαλής πιθανότατα να έρθουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο Βενιζέλος μιλώντας χθες προανήγγειλε αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Ουσιαστικά προανήγγειλε:

1. Έναν μηχανισμό που θα μελετά τα στοιχεία και δικαιολογητικά που καταθέτει μια επιχείρηση που θέλει να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς. H υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται πιθανότατα με θέσπιση οικονομικών κινήτρων. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει «κόφτης» για πολλές επιχειρήσεις, όπως ζητούσε η τρόικα και με το πρόσφατο e-mail που είχε στείλει στην κυβέρνηση.

2. Τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου η οποία θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως με το να μην ισχύει η πλήρης απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους πληρώσουν εφάπαξ.

3. Τη διερεύνηση τρόπων ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις με μικρότερες δόσεις να μην μετακινούνται στη νέα με τις 100 δόσεις.

Πάντως, πηγές του υπ. Οικονομικών έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη ρύθμιση.

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αλλαγές στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις», σχολίασαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με το θόρυβο που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που δεν θα θίγουν πολλούς ενώ αποκάλεσε αντίδωρο από την πλευρά των ανθρώπων του τουρισμού την αύξηση του ΦΠΑ λέγοντας ότι με τα μέτρα αυτά δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει να δούμε πότε θα κατατεθεί αυτός ο νόμος με τα προαπαιτούμενα και φυσικά αν θα περάσει από τους βουλευτές. Ειδικά η νέα αλλαγή που ζητά η τρόικα στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα αποκλείσει πολλούς οφειλέτες, γεγονός που θα προκαλέσει και την έντονη αντίδραση βουλευτών που μπορεί να μην ψηφίσουν, όπως και την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.

Ενδεχομένως ο νόμος να πρέπει να περάσει μετά τις γιορτές όταν και πιθανότατα να έχουν μπει οι βάσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, νωρίτερα από το κανονικό. Θα πρόκειται δηλαδή για πολύ σκληρές μάχες στη Βουλή οι οποίες θα κρίνουν τα πάντα.