02 Δεκεμβρίου 2014

Γελάει ο κόσμος με τη Ζωή:"Η πολιτεία να ζητήσει συγγνώμη από τον Ρωμανό"

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλεί την Κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τον Νίκο Ρωμανό, με το επιχείρημα πως στα χέρια του ξεψύχησε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. «Μιλάμε για έναν άνθρωπο 21 ετών. Έναν άνθρωπο στον οποίο οφείλει μία συγγνώμη τουλάχιστον.

Στα χέρια του έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, 15 χρονών παιδί. Δεκαπέντε χρονών ήταν κι ο Νίκος ο Ρωμανός τότε. Δύο παιδιά αμούστακα σε έναν πεζόδρομο, Σάββατο βράδυ, μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες από σφαίρα αστυνομικού, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Στην αίθουσα επικράτησε ένταση με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση να παρεμβαίνει και να ψέγει την κ. Κωνσταντοπούλου.

«Θυμάμαι ότι για τον Κορκονέα είχε δημοσιευθεί ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής και αμέσως η Χρυσή Αυγή με τον ίδιο τρόπο που αποκήρυξε τον δολοφόνο του Φύσσα με τον ίδιο τρόπο αποκήρυξε και τον Κορκονέα. Τα υπόλοιπα μπορεί ο καθένας να τα συμπεράνει. Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της πολιτείας ως κράτος δικαίου» αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή ζήτησε από την Κυβέρνηση να είναι προσεκτική εν’ όψει των ημερών που έρχονται, εννοώντας προφανώς την επέτειο του θανάτου του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο νωρίτερα, επί της ουσίας της υπόθεσης είχε ξεκαθαρίσει ότι όπως είναι το νομοθετικό πλαίσιο ο ίδιος δεν μπορεί να παρέμβει και να τονίζει ότι «αν παρέμβει, πρέπει να παρέμβει στα όργανα εξωθεσμικά». Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών του σωφρονιστικού κώδικα για σχετικά ζητήματα, ενώ ανέφερε πως είχε ήδη επαφές με τον Υπουργό Παιδείας, ώστε νομοθετικά «να μπορεί να γίνονται τηλεδιασκέψεις με δαπάνη του δημοσίου, δηλαδή ο Νίκος Ρωμανός να παρακολουθεί με τηλεδιασκέψεις τα μαθήματα σε αυτό το στάδιο, μέχρι να βρεθεί λύση. Είμαστε σε επαφή με Υπουργείο Παιδείας» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο "γαλάζιος" βουλευτής, Θανάσης Πλεύρης δήλωσε πως είναι οξύμωρη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί δηλαδή τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρανομήσει και να επέμβει στη δικαστική εξουσία ζητώντας να δίνει επιλεκτικές άδειες.

Το θέμα της υπόθεσης Ρωμανού έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής λέγοντας πως ο υπουργός με την ανακοίνωση που εξέδωσε από το πρωί είναι σαν να νίπτει τας χείρας του «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορεί να έχετε βραβεύσει το παιδί πριν λίγους μήνες και η Πολιτεία να του απαγορεύει τώρα να σπουδάσει».

Όμως και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επισήμανε ότι το δικαίωμα στη μόρφωση θα πρέπει να διασφαλιστεί και για τον έγκλειστο Νίκο Ρωμανό καθώς αυτό συνάδει και με τον παιδευτικό τρόπο που πρέπει να διέπει το σωφρονιστικό μας σύστημα.

O βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης ζήτησε άμεσα, ακόμη και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, να συνταχθεί τροπολογία που να δίνει λύση στο θέμα, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας σημείωσε ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται εκπαιδευτική άδεια σε έναν κρατούμενο.