25 Δεκεμβρίου 2014

Αυστρία: Και να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ στα παπάρια μας αφού δεν κινδυνεύουμε

Ανύπαρκτη θεωρεί την υποτιθεμένη απειλή για την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, ο Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σούλμαιστερ

Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Βίνερ Τσάιτουνγκ.  αναφέρει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχει τώρα λιγότερα περιθώρια από ό,τι κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012, όταν όπως σημειώνει, κυριαρχούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άποψη πως θα απειλούνταν ολόκληρη η Νομισματική Ένωση, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, κάτι που δεν υπάρχει πλέον και ως εκ τούτου είναι περιορισμένο το δυναμικό άσκησης πίεσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας της Ελλάδας υποστήριξε  «πως είναι σαφές πως η τρόικα συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα – και όχι μόνο – ήταν αντιπαραγωγική». Προσθέτει δε πως «είναι γνωστό ότι «ντε φάκτο» οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους».

Τέλος συμπεραίνει πως εάν υπάρξει στο θέμα αυτό μια στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά κυρίως με την Ελβετία, τότε ο κ. Τσίπρας θα βγει κερδισμένος.