08 Δεκεμβρίου 2014

BINTEO-ΑΝΤΕ ΚΑΛΟ ΠΣΟΦΟ ΤΩΡΑ! «Δεν βρέθηκε λύση» είπε ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου

Κατανοητό το άγχος του πατέρα του ληστή αλλά χρωστάει πρώτα μια συγγνώμη στην κοινωνία τη συντριπτική πλειοψηφία της οποίας ο γιός του απειλεί ευθέως... και μέχρι τώρα αντί για συγγνώμη έχουμε ακούσει μόνο μετατόπιση ευθυνών... φταίει ο Γρηγορόπουλος, φταίει ο Κορκονέας, φταίει ο Σαμαράς, φταίει ο Αθανασίου, φταίει η άτιμη η κοινωνία, φταίει μέχρι κι ο Χατζηπετρής... μόνο ο ίδιος και η μάνα του δεν φταίνε... 

Στον Αρειο Πάγο βρίσκεται αυτήν την ώρα ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο Φρ. Ραγκούση, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο δικαστήριο εκκρεμεί αίτημα αναίρεσης του Ρωμανού κατά του Βουλεύματος του Συμβουλίου Πειραιά και όπως είπαν ήρθαν να δουν αν υπάρχει εξέλιξη. Σε δήλωσή του, πάντως, ο κ. Ραγκουσης επισήμανε ότι: «εγγυώμαι εγώ προσωπικά με την ιδιότητα του  δικηγόρου ότι ο Ρωμανός θέλει να σπουδάσει και όχι να αποδράσει. Ολα τα αλλα ειναι ψεύτοδιλληματα. Ο Ρωμανός έχει δικαίωμα στη γνώση. Δεν θέλει να σπουδάσει μέσα από ένα κελί θέλει να καταξιωθεί ως επιστήμονας. Ουδέποτε υποκίνησε σε πράξεις βίας απλώς έθετε τον αναρχικό προβληματισμό του απέναντι στις μορφές εξουσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρει ένα καλάσνικοφ και θα το βάλει στο κεφάλι κάποιου ή θα συνεχίσει να κάνει ληστείες».

Εξω από τον Αρειο Πάγο έχουν συγκεντρωθεί 30-40 άτομα υπό τη διακριτική παρακολούθηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Ξεκάθαρος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στον πατέρα του Νίκου Ρωμανού, τον οποίο συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Σαν γονιός συμμερίζομαι την αγωνία για την υγεία του παιδιού σας, όμως ως πρωθυπουργός που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παρέμβω στη Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Αθανάσιου εξήγησε στον κ. Ρωμανό το νομοθετικό πλάισιο που ισχύει για κατάδικους και υπόδικους και τι ισχύει θα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ενω του τόνισε οτι δεν έχει το δικαίωμα της παρέμβαση στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.

Ο κ. Αθανασίου μιλώντας μετά στους δημοσιογράφους είπε: «Ο πρωθυπουργός άκουσε την αγωνία του πατέρα. Του ζήτησε να βοήθησει ψυχολογικά το παιδί του για να σταματήσει την απεργία πείνας».

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης του εξήγησε το νοθετικο πλαίσιο που ισχύει για τις εκπαιδευτικές αδειες το οποίο είναι από τα πιο σύγχρονα. Σε αυτό έχει προστεθεί και η εξ' αποστάσεως μάθηση κάνοντάς το ακόμα πιο σύγχρονο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και η Πολιτεία δεν μπορούν να παρέμβουν περαιτέρω από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο».

Ο Γιώργος Ρωμανός, βγαίνοντας από την συνάντηση είπε: «Μίλησα με τον πρωθυπουργό. Βρισκόταν εκεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Δεν βρέθηκε μια λύση μέχρι στιγμής στο πρόβλημα. Νομίζω θα το ξανασυζητήσουν και εύχομαι να βρούν μια λύση. Εγώ ζητάω να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου και επίσης από πλευράς ανθρώπινης, εγώ μιλάω τώρα σαν πατέρας να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Το παιδί μου θα συνεχίσει και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ξέρει που βρίσκεται το δίκιο. Αυτή την στιγμή ο Νίκος είναι σε πολύ κρίσιμη φάση η υγεία του όσο περνάνε οι ώρες και οι ημέρες αυξάνεται η πιθανότητα ενός θανάτου με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα».

Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα και αυτό λόγω και της χθεσινοβραδινής αποστροφής του Αντώνη Σαμαρά στην Βουλή, ο οποίος τα έβαλε με τον Αλέξη Τσίπρα για τους ύμνους του στον Ρωμανό θυμίζοντας πως είναι καταδικασμένος για ληστείες με καλάσνικοφ.

Ο κ. Ρωμανός δήλωσε ότι δεν βρέθηκε λύση, μέχρι στιγμής, στο πρόβλημα.

«Νομίζω ότι θα το ξανασυζητήσουν και εύχομαι να βρεθεί λύση. Ζητώ να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου και από πλευράς ανθρώπινης, μιλάω σαν πατέρας, να δώσουν λύση στο πρόβλημα», ανέφερε, σημειώνοντας πως ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ξέρει πού βρίσκεται το δίκιο.

Σχετικά με την κατάσταση της υγείας τού γιου του είπε ότι είναι «σε πολύ κρίσιμη φάση και όσο περνούν ώρες και μέρες αυξάνονται οι πιθανότητες ενός θανάτου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, κατά κύριο λόγο για την κυβέρνηση». Δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός άκουσε τον κ. Ρωμανό σαν γονιός και του ζήτησε οι γονείς να στηρίξουν ψυχολογικά το παιδί για να σταματήσει την απεργία πείνας.

Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ότι το νομικό πλαίσιο είναι από τα πιο προοδευτικά και σύγχρονα σε όλη την Ευρώπη μετά και την προσθήκη της εξ αποστάσεως μάθησης και από εκεί και πέρα η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει.

«Δεν βρέθηκε λύση. Θα το ξανασυζητήσουν και εύχομαι να βρούνε λύση. Αυτό που ζήτησα ήταν να γίνει το αίτημα του παιδιού μου δεκτό. Εγώ ζητάω να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου και επίσης από πλευράς ανθρώπινης, εγώ μιλάω τώρα σαν πατέρας να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα», δήλωσε ο Γιώργος Ρωμανός μετά τη συνάντηση.


Ο δικηγόρος του απεργού πείνας Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι ο Γιώργος Ρωμανός «χωρίς έπαρση πηγαίνει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό για να τον παρακαλέσει να βρεθεί μία λύση και να σωθεί το παιδί του».

Ο πατέρας του Ρωμανού, συνέχισε, θα ζητήσει η τροπολογία η οποία θα τεθεί προς ψήφιση, «να μην είναι γκιλοτίνα ή μια απλή περιγραφή των δικαιωμάτων των κρατουμένων», αλλά να δίνει μια λύση βιώσιμη.

Ο κ. Ραγκούσης προειδοποίησε μάλιστα ότι ο Ν. Ρωμανός σκοπεύει να ξεκινήσει απεργία δίψας μόλις κατατεθεί προς ψήφιση η σχετική τροπολογία, καθώς «πιστεύει ότι έγινε η αιτία να σφαγιαστούν τα δικαιώματα των κρατουμένων».

Επισήμανε ακόμη, ότι εκπαιδευτικές άδειες έχουν δοθεί ακόμη και σε ισοβίτες, ενώ ο Ν. Ρωμανός «δεν έχει βάψει ποτέ τα χέρια του με αίμα», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του είπε ότι πλέον είναι «σε πλήρη εξάντληση και δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να κουνηθεί».

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο συνήγορος του Ν. Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, διάβασε ανακοίνωση του ίδιου, στην οποία δηλώνει αντίθετος με τη συνάντηση, αν και κατανοεί -όπως δηλώνει- την αγωνία των δικών του.

Όλη η δήλωση: «Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι διαφωνώ κάθετα με την απόφαση τον γονιών μου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Κατανοώ την αγωνία τους αφού κινδυνεύει να χαθεί το παιδί τους. Δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για καταστάσεις που γνωρίζει ο Σαμαράς και επικροτεί».