04 Δεκεμβρίου 2014

“Κυκλωτική” κίνηση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

της Μαρίνας Μάνη

Η τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση και το ενδεχόμενο να «παγώσει» με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην Προεδρική εκλογή.

Με βασικό επιχείρημα ότι η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας οφείλεται (και) στην πολιτική αβεβαιότητα, πληθαίνουν οι φωνές εκτός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που ζητούν διακομματική συμφωνία.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εκτιμά ότι εφόσον εμφανίζεται να αρνείται τη λήψη των πρόσθετων μέτρων που ζήτησαν οι δανειστές και να συζητά  το «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα... ποια κυβέρνηση θα την ξαναζεστάνει, μπορεί να εμφανισθεί ενώπιον των «300» και να διεκδικήσει τις 180 θετικές ψήφους.

Με αντάλλαγμα; Τις πρόωρες εκλογές. Αλλά ...όχι πολύ πρόωρες, αφού θα εμφανίσει “πακέτο” με την ανάδειξη Προέδρου την ολοκλήρωση της προ-διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα δρομολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές και θα ολοκληρωθεί … σε τουλάχιστον έξι μήνες.

Ενήμερο το Μαξίμου

Αυτήν ακριβώς την πρόταση αναμένεται να παρουσιάσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στον Κάρολο Παπούλια κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Με αφορμή την ενημέρωση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρόεδρος της Βουλής θα προτείνει να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στο πρόσωπο του νέου Προέδρου και, ταυτόχρονα, στην ημερομηνία των εκλογών με την παραπάνω χρονική δέσμευση.

Για την κίνησή του αυτή φέρεται να έχει ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά (και να έχει πάρει το πράσινο φως) παρότι ο όρος “πρόωρες εκλογές” δεν περιλαμβανόταν μέχρι τώρα στο λεξιλόγιο του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Κυκλωτική κίνηση…

Πού ποντάρει ο κ.Μεϊμαράκης δεδομένης της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην Προεδρική εκλογή; Στα “θετικά μηνύματα” που φτάνουν από το μεγαλύτερο τμήμα των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και από βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ που δείχνουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Έτσι ερμηνεύθηκε η πρόταση επτά στελεχών της ΔΗΜΑΡ (μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης) προς την ηγεσία τους, να συμφωνήσουν στην εκλογη Προέδρου από την παρούσα Βουλή, να ολοκληρωθεί η Συνταγματική προ-αναθεώρηση “και τον Μάιο προχωρούμε σε εκλογές”.

Στην ουσία πρόκειται για την θέση που είχε αναπτύξει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης – στην αρχική της version καθώς στη συνέχεια συντάχθηκε με την επίσημη γραμμή του κόμματός του. Ανάλογη θέση έχουν διατυπώσει τουλάχιστον δύο βουλευτές της ΝΔ (Ντόρα Μπακογιάννη, Πάνος Παναγιωτόπουλος).

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί ...κυκλωτική κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ακόμη κι αν δεν καταφέρει να αποσπάσει το δικό του «ναι», να κάμψει αντιστάσεις στους ΑΝΕΛ και στη ΔΗΜΑΡ. Διότι, κατά γενική ομολογία, μόνο με τους 155 κυβερνητικούς βουλευτές και τους 16-17 από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων, Πρόεδρος δεν εκλέγεται...

Πηγή:www.capital.gr