05 Δεκεμβρίου 2014

Η «αστυνομία» των Πανεπιστημίων

Η εικόνα των τελευταίων ημερών με το άδειασμα μιας μαύρης σακούλας απορριμμάτων πάνω στον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών,  έφερε και πάλι εμφατικά στην επικαιρότητα το ζήτημα της Ασφάλειας των Πανεπιστημίων. Το πανεπιστημιακό άσυλο, ακαδημαϊκό άσυλο ή απλά άσυλο χαρακτηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.Στην Ελλάδα λίγο η -σεβαστή-κληρονομιά του Πολυτεχνείου λίγο η γενική χαλαρότητα που αντιμετωπίζουμε διακομματικά τους θεσμούς, έχει ελαφρώς παραλλάξει την έννοια του ασύλου.
Τι άραγε συμβαίνει στο υπόλοιπο κόσμο στο κόσμo;


Με αφορμή την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για "ένα δημιουργικό σοκ στα Πανεπιστήμια",  χτες το απόγευμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" , ο υπεύθυνος ασφαλείας του University of Bradford κ. Paul Young, έδωσε -μέσω skype- το δικό του στίγμα για το καθεστώς φύλαξης των Πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας. "Το καθεστώς φύλαξης των Πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας καθορίζεται εξ' ολοκλήρου από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχουμε 37 άτομα προσωπικό ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Bradford και όλοι φορούν ειδικές στολές, ενσωματωμένες κάμερες σώματος που καταγράφουν ήχο και εικόνα..
Επίσης έχουμε 24ωρο κέντρο ελέγχου με το οποίο μπορούν να επικοινωνεί το προσωπικό, οι φοιτητές και οι επισκέπτες. Έχουμε καλή συνεργασία με την τοπική Αστυνομία, την αστυνομία της γειτονιάς. Έχουμε δύο καθημερινές επισκέψεις της Αστυνομίας στο Τμήμα Ασφαλείας του Πανεπιστημίου". Παράλληλα τόνισε πως "όλα τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σύλληψη, να προχωρήσουν σε κράτηση οποιουδήποτε ατόμου που προκάλεσε ή φέρεται ύποπτο να προκαλέσει ζημιές ή να ασκήσει βία σε άλλα άτομα.
Έχουμε ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει 350 κάμερες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Έχουμε επίσης ένα ψηφιακό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που επιτρέπει στην ομάδα ασφαλείας να παρακολουθεί αυτόματα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο οποιοδήποτε άτομο."
Τέλος υπογράμμισε πως "όλο το προσωπικό και οι φοιτητές πρέπει να φέρουν την ταυτότητά τους. Όλα τα κτίρια έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση. Νομίζω ότι τα Πανεπιστήμια δίχως Γραφείο Ασφάλειας και δίχως εσωτερική Ομάδα Ασφάλειας θα δυσκολεύονταν να εφαρμόσουν οποιοδήποτε κανονισμό ή πολιτική που επιθυμούσαν"
Υ.Γ: Οποιος ενδιαφέρεται το video με τον κ. Young είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=3sh7FaC95nc&feature=youtu.be


Πηγή: Η «αστυνομία» των Πανεπιστημίων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/blog/76703/i-astynomia-ton-panepistimion#ixzz3L0tGyQ2O