22 Δεκεμβρίου 2014

ΤτΕ: Εκτόξευση του πλεονάσματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με ώθηση από τον τουρισμό

Καθοριστικό ρόλο στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα έπαιξε η άνοδος του τουρισμού

Στα 3,6 δισεκ. ευρώ, από 2,1 δισεκ. ευρώ πέρυσι, απογειώθηκε στο δεκάμηνο του ενεστώτος έτους το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Καθοριστικό ρόλο στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα έπαιξε η άνοδος κατά 10,6% των εσόδων από τον τουρισμό οδηγώντας σε άνοδο το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 209 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και λοιπών αγαθών εκτός των πλοίων. Αντίθετα οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν σημαντικά. Το εμπορικό έλλειμμα, αν εξαιρεθούν τα πλοία, αυξήθηκε, παρά την άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές (καυσίμων κατά 12% και λοιπών αγαθών κατά 9,4%), καθώς αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές με ταχύτερο ρυθμό (κατά 20,6% και 16,0% αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων μεταφορών (θαλάσσιων και αεροπορικών) και λοιπών υπηρεσιών (κυρίως επιχειρηματικών). Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 4,6%, αντανακλώντας άνοδο κατά 18,9% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών, αλλά η άνοδος αυτή αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των ταξιδιωτικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό.