24 Δεκεμβρίου 2014

Νέο e-μπλακ-άουτ στη Βόρεια Κορέα

Νέα «πτώση» της σύνδεσης στο διαδίκτυο σημειώθηκε εκ νέου σήμερα Τρίτη στη Βόρεια Κορέα, μία ημέρα μετά το γενικό «μπλακ άουτ» του δικτύου που ενδέχεται να είχε ενορχηστρωθεί σε αντίποινα για την κυβερνο-επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον της εταιρείας Sony Pictures, σύμφωνα με εταιρεία που εξειδικεύεται στη ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Τα τέσσερα δίκτυα μέσω των οποίων συνδέεται στο Διαδίκτυο η Βόρεια Κορέα, που συνδέονται όλα με την κινεζική εταιρεία - κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Unicom, τέθηκαν εκτός λειτουργίας στις 18:41 (ώρα Ελλάδας) αφού εκδηλώθηκαν προβλήματα συνδεσιμότητας, ανέφερε η αμερικανική εταιρεία Dyn Research.

Τη Δευτέρα, η σύνδεση στο Διαδίκτυο παρέλυσε στην χώρα για ένα διάστημα 9 ωρών αφότου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Πιονγιάνγκ ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν την πρωτοφανούς μεγέθους υποκλοπή δεδομένων της εταιρείας παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Sony.

Αφορμή για την επίθεση φέρεται να είναι η ταινία The Interview, που πραγματεύεται σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της Βορείου Κορέας. Η Sony αρχικά αποφάσισε να αποσύρει την ταινία, όμως σήμερα Τρίτη αποφάσισε να προχωρήσει στην προβολή της ταινίας στις 25 Δεκεμβρίου, σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών και μέσω διαδικτύου.

Οι ΗΠΑ έχουν αποδώσει την επίθεση στη Βόρεια Κορέα, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δεσμεύεται πως η Ουάσιγκτον θα «απαντήσει», με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο.