02 Δεκεμβρίου 2014

Κατέπεσε τουρκικό F-16... δυστυχώς σώθηκε ο πιλότος

Ένα Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16C Block.50 της 152ης Μοίρας (152 Filo) των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων κατέπεσε και συνετρίβη σήμερα το πρωί, κοντά στην ευρύτερη περιοχή του Μέρζιφον της Αμάσειας, συμφώνως με σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της “Radikal” αναφέρεται ότι το F-16, το οποίο απογειώθηκε σήμερα το πρωί στις 10.49΄ από το Μέρζιφον για προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε για αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία στις 12.05, στο Κονακλί, που βρίσκεται σε απόσταση 36 χλμ Νοτιοδυτικώς του Μέρζιφον. Ο πιλότος διασώθηκε, χωρίς να τραυματιστεί, κάνοντας επιτυχή χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος διαφυγής του αεροσκάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 152η Μοίρα, ήταν μία από τις τελευταίες των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων, που απέκτησε F-16C/D Block.50, που είναι η πιο σύγχρονη έκδοση του αεροσκάφους της γείτονος και είναι τυπικώς διπλού ρόλου, αλλά πρακτικώς έχει ειδικευτεί σε αποστολές καταστολής αεραμύνης (SEAD), μαζί με άλλες δύο Μοίρες (τρεις εν συνόλω) σε όλη την τουρκική Αεροπορία με παρόμοιες αποστολές. Οι άλλες Μοίρες είναι οι 151 και 191 Filos.

Λ.Σ.Μ.