09 Δεκεμβρίου 2014

FT: Η προοπτική ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει τα ομόλογα και απειλεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ

Ως ένδειξη της οικονομικής δυσχέρειας και της απελπισίας των επενδυτών, ερμηνεύουν οι Financial Times την έντονη αντιστροφή τάσης των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε πάνω από τις 7,5 μονάδες βάσης, συμβαδίζοντας με την απόδοση των ομολόγων τριετούς διάρκειας, σύμφωνα με το διάγραμμα των Financial Times.

Στο άρθρο που αναρτήθηκε λίγα λεπτά ενωρίτερα, αναφέρεται ότι: «η πιθανότητα πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους – τις οποίες η άκρα αριστερά ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε πιθανότατα να κερδίσει – θορύβησε τους Έλληνες επενδυτές άσχημα σήμερα, πιέζοντας τη χρηματιστηριακή αγορά κατά το μεγαλύτερο ημερήσιο ποσοστό από το 1987, καθώς υποχωρούσε σε ποσοστό 12%.

Την έκταση του φόβου απεικονίζει και η αγορά ομολόγων με τα ομόλογα λήξης του 2017 να εμφανίζουν απόδοση 7,89% ανεβαίνοντας σήμερα κατά 151 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναρριχήθηκε κατά 61 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 7,74%.

Την ανησυχία των επενδυτών πυροδότησε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που οι δανειστές της ευρωζώνης και οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα, είναι απρόθυμοι να συμφωνήσουν.

Το άρθρο των FT κλείνει με τον επίλογο: «Στην ακραία περίπτωση που υπάρξει μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση στην ευρωζώνη, ακόμη και να ωθήσει τη χώρα εκτός της νομισματικής ζώνης του ευρώ».