11 Δεκεμβρίου 2014

«Μαύρο» διήμερο για το Uber

Αντιμέτωπο με απαγορεύσεις από την Βραζιλία ως την Ινδία το Uber. Οι κατηγορίες για βιασμό σε οδηγό στο Δελχί και η βροχή μηνύσεων στις ΗΠΑ. H δικαστική ήττα από τις ενώσεις ταξί στην Ισπανία.
Η ραγδαία ανάπτυξη του Uber δημιουργεί και μεγαλύτερα προβλήματα για την εφαρμογή διαμοιρασμού αυτοκινήτου, που καλείται να ξεπεράσει ρυθμιστικά και νομικά εμπόδια σε διάφορα σημεία του πλανήτη στα οποία δραστηριοποιείται.

Την Τρίτη η εφαρμογή απαγορεύτηκε στην Ισπανία και στην Ταϋλάνδη, ενώ είχε προηγηθεί «μπλόκο» από τις αρχές του Δελχί, μετά από κατηγορίες ότι οδηγός της εταιρείας βίασε 26χρονη γυναίκα. Εν τω μεταξύ, εισαγγελείς στοΛος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο κατέθεσαν την Τρίτη αγωγές κατά του Uber, μετά από καταγγελίες πως δεν δίνει ασφαλείς πληροφορίες στους πελάτες για το παρελθόν των οδηγών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πόλη του Πόρτλαντ μήνυσε το Uber για παραβίαση της τοπικής νομοθεσίας, ενώ οι αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξαν την εφαρμογή παράνομη και η Ολλανδία ανέστειλε την λειτουργία της υπηρεσίας UberPop.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εξελίξεις συνιστούν το πιο δύσκολο διήμερο για το Uber αυτήν την χρονιά. Είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εβδομάδα, κατά την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που αποτιμά την εταιρεία στα 40 δισ. δολάρια.

Σε ποιες περιοχές λειτουργεί το Uber και που έχει απαγορευτεί. Πηγή Bloomberg.


Αλέξανδρος Μανωλάτος 
euro2day.gr