14 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΙ ΠΟΥ'ΣΑΙ ΑΚΟΜΑ! Κατάρρευση 35% στις εισπράξεις τον Δεκέμβριο λόγω εκλογών

Δεν εισπράχθηκαν ούτε 5 δισ. ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπονταν 7,65 δισ.ευρώ - Ζημιά στα έσοδα και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου!

Ο χειρότερος μήνας του 2014 για τον κρατικό προϋπολογισμό αποδείχθηκε για το 2014 ο Δεκέμβριος, που αφήνει «κληρονομιά» στο 2015 μία «τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι εισπράξεις τον Δεκέμβριο δεν εισπράχθηκαν ούτε 5 δισ. ευρώ από τα 7,65 δισ. που προβλέπονταν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Tα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους εισπράχθηκαν μόλις 4,9 δισ. ευρώ. Η υστέρηση ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ (35% έναντι του μηνιαίου στόχου!) που είναι και η χειρότερη επίδοση της χρονιάς (η δεύτερη χειρότερη ήταν τον Αύγουστο με -25%).



Και τούτο παρότι φαίνεται πως τελικώς οι πολίτες πλήρωσαν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες,  σχεδόν όλα όσα ανέμενε το δημόσιο από Τέλη Κυκλοφορίας (1,05 δισ. έναντι στόχου 1,1 δισ.) αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του ΕΝΦΙΑ (σχεδόν 300 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 420 εκατ. ευρώ).

Αν και η αναλυτική καταγραφή κάθε κατηγορίας των εσόδων αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, την «ζημιά» φαίνεται πως έκαναν δύο κυρίως παράγοντες:

1.       Εκτιμάται πως πολλοί εγκατέλειψαν την πληρωμή των δόσεων για παλαιά χρέη τους στην εφορία, επειδή ποντάρουν στην προεκλογική «χαλάρωση» του εισπρακτικού μηχανισμού ή ότι αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης μπορεί το χρέος τους στην εφορία να μείνει «στα αζήτητα».
 
2.        Παρά την αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (λόγω της απότομης μεγάλης πτώσης της τιμής του αλλά και της …θερμοκρασίας) το δημόσιο κέρδισε μεν έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αλλά δεν αναπλήρωσαν όσα έχασε από την μείωση στον ΕΦΚ και από τον ΦΠΑ καυσίμων (που υπολογίζεται στην τελική τιμή πώλησης).


«Τούμπα» τα έσοδα

Συνολικά μέσα στο 2014 εισπράχθηκαν έσοδα 49,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για έσοδα 53,919 δισ. ευρώ. Η υστέρηση της χρονιάς είναι τεράστια (φτάνει πλέον στα 4,5 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό το 8,20%) και δεν μπορεί να ανατραπεί ακόμα και αν εισπράττονταν στο ακέραιο τα περίπου 850 εκατ. ευρώ που αναμένει ακόμη το δημόσιο από τις δόσεις ΕΝΦΙΑ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η πτώση των εισπράξεων προεκλογικά αποτελεί «παράδοση» στη χώρα μας, με μόνη εξαίρεση τις «τριπλές» εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) τον Μάιο του 2014  που ξεπέρασαν τον στόχο κατά 4% (με τα …γνωστά αποτελέσματα στην κάλπη και την παραίτηση Θεοχάρη από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων).

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν όμως ότι πάντα ως τώρα, μετά τις εκλογές τα έσοδα κάνουν ένα …«ριμπάουντ», δηλαδή  καταγράφεται μία ανάκαμψη των εισπράξεων που φέρνει τα πράγματα ξανά στη θέση τους και η κατάσταση ισορροπεί. Αυτή θα είναι και η …«κληρονομιά» για την νέα κυβέρνηση, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες -και καθώς μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικρίνει την επιβολή των φόρων-  θεωρείται άκρως κρίσιμη για την νέα κυβέρνηση ποιες λύσεις θα αναζητήσει λύσεις στο θέμα των εισπράξεων, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά τις εκλογές.