24 Ιανουαρίου 2015

ΝΔ: Μάχη "μέχρι τις 7 μμ αύριο" για κλείσιμο της ψαλίδας

Της Μαρίνας Μάνη

Η επίσημη προεκλογική περίοδος έριξε αυλαία. Η μάχη όμως «και για την τελευταία ψήφο» θα συνεχίζεται μέχρι τις 7 μμ αύριο που θα κλείσουν οι κάλπες.

Ως είθισται τα τελευταία χρόνια, θα δοθεί μέσω των social media, που συνδράμουν την παραδοσιακή τακτική «στόμα με στόμα», ενώ την τιμητική τους θα έχουν οι διαρροές για τις μυστικές δημοσκοπήσεις, αφού από τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των... φανερών.

Η ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη με το μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο κατέληξαν οι περισσότερες έρευνες.

Το όπλο της, ως εκ τούτου, είναι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Κατά τις μετρήσεις ανέρχονται στο 12-15% (μαζί με την αποχή), κι επειδή τα ποιοτικά ευρήματα τους έχουν κατατάξει στις δυνάμεις «που θέλουν την Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις», όπως είπε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, το «γαλάζιο» επιτελείο διατηρεί μεγάλες ελπίδες ότι θα στραφούν προς τη ΝΔ.

Με μία ψήφο μπροστά

Το σύνθημα συνεπώς παραμένει: να βγει (η ΝΔ) πρώτη έστω και με μία ψήφο διαφορά ώστε να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Κυρίως απευθύνεται στους ψηφοφόρους που στράφηκαν προς το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, όχι από πεποίθηση, αλλά ως αποτέλεσμα της λογικής της «χαμένης ψήφου» αποσυσπειρώνοντας τη ΝΔ. Με το σκεπτικό ότι αφού δεν βγαίνει πρώτη η ΝΔ ας ενισχυθούν αυτά τα δύο κόμματα για να αποτελέσουν ισχυρό κυβερνητικό ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και να εκτοπίσουν την Χρυσή Αυγη από την τρίτη θέση – και την τρίτη διερευνητική εντολή.

«Δεν έχει σημασία ποιος θα βγει τρίτος ή τέταρτος ή πέμπτος αλλά ποιος θα βγει πρώτος» τόνισε την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς, ενώ χθες πρόσθεσε στο επιχείρημα και την φράση «δεν έχει σημασία, για παράδειγμα, να βγει τρίτο το Ποτάμι».

Για τον λόγο αυτό, ο Σταύρος Θεοδωράκης έβγαλε χθες το δικό του όπλο: παρέπεμψε σε δημοσκοπικές ενδείξεις ότι η ΧΑ προσεγγίζει την τρίτη θέση για να «επιστρέψει» την χαμένη ψήφο στη ΝΔ και να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λεπίδα

Για τη ΝΔ φυσικά τα βέλη θα παραμένουν σταθερά στραμμένα στον μεγάλο αντίπαλό του και θα επιχειρεί να κερδίσει τους δικούς της ψηφοφόρους οι οποίοι στράφηκαν κατά σημαντικό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως στον περίφημο «μεσαίο χώρο», στον οποίον απευθύνθηκε και χθες ο κ. Σαμαράς από το Τάε Κβο Ντο. «Καταγγέλλω εδώ μπροστά σας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τη χώρα και το μέλλον της, το ατύχημα Τσίπρα δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί» και «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ελπίδα, είναι λεπίδα», ήταν οι πιο χαρακτηριστικές φράσεις, στην προσπάθεια να αναδείξει τον κίνδυνο απομόνωσης της χώρας από την Ευρώπη.

Το θετικό πρόσημο στην ομιλία του ήταν η επίμονη επισήμανση ότι «από τις 28 Φεβρουαρίου μνημόνιο τέλος» και οι δεσμεύσεις του για «νοικοκυρεμένες» φοροελαφρύνσεις και ανάσες (κυρίως στην μεσαία τάξη) τώρα που αλλάζει το κλίμα και στην Ευρώπη μετά την απόφαση της ΕΚΤ.



Πηγή:www.capital.gr