19 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΦΙΑ: 9.300 ο μέσος φόρος Στρατούλη και 2.500 ο Μηλιός...

Κατάργησή του από το 2015 και αντικατάστασή του με τον ΦΜΑΠ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση 7% φέτος και 30% συνολικά η ΝΔ. Τι δείχνει το crash test για την τελική... λυπητερή στο φορολογούμενο. Τα ψιλά γράμματα και τα αναπάντητα ερωτήματα.

Σε βασικό σημείο της προεκλογικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται ο ΕΝΦΙΑ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύεται για άμεση κατάργησή του και τη Νέα Δημοκρατία να προκρίνει σταδιακή μείωσή του κατά 30%-35% και απόδοσή του στους δήμους.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε μας έκανε πιο πλούσιους σε γνώση για τους σχεδιασμούς των δύο βασικών διεκδικητών της πρωτιάς στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ποσοτικοποίησε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 στο 7% την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έτρεχαν να μαζέψουν μια άστοχη και ατελή διατύπωση που παρερμηνεύθηκε κατά τον ίδιο - δήλωση του υποψηφίου βουλευτή Γ. Τόλιου- με την οποία φερόταν να καλεί τους φορολογούμενους να μην πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2014, τον Γενάρη και τον Φλεβάρη.

Μετά τις διευκρινίσεις, καθίσταται απολύτως σαφές ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ οι δύο δόσεις του 2014 θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά, αλλά μετά θα πάψει να μας απασχολεί ο φόρος. Καταργείται και στη θέση του καθιερώνεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ή απλώς Ακίνητης Περιουσίας ανάλογα με το ποιες δηλώσεις ισχύουν.

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης την περασμένη εβδομάδα έθετε τον πήχη του νέου ΦΜΑΠ στα 450.000 ευρώ (όριο αξίας ακίνητης περιουσίας), ο κ. Γιάννης Μηλιός έβαζε τον πήχη στα 200.000 ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 150.000 φορολογούμενοι έχουν σήμερα, σε όρους αντικειμενικών αξιών, ακίνητη περιουσία άνω των 450.000 ευρώ, γεγονός το οποίο αν συνδυαστεί με το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων (1,4 δισ. ευρώ) οδηγεί σε μέση φορολογική επιβάρυνση για τους «έχοντες» της τάξεως των 9.300 ευρώ.

Αν περάσει το όριο Μηλιού, ο νέος φόρος αφορά με τα σημερινά δεδομένα 562.407 φορολογούμενους με τη μέση φορολογική επιβάρυνση να περιορίζεται σε 2.489 ευρώ.

Αν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από φόρο ακίνητης -ή μεγάλης ακίνητης- περιουσίας συνδυαστεί με την παράλληλη πρόταση για μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%-35%, η φορολογική βάση θα περιοριστεί καταλυτικά, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης.

Στα ερωτηματικά του νέου φόρου, εκτός του αφορολόγητου ορίου, περιλαμβάνεται επίσης η κλιμάκωσή του με διάφορους συντελεστές που θα κρίνει τελικά τη φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στρατούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο φόρο.

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, το παζλ είναι πιο απλό. Από τα 3,4 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρυσι, σταδιακά ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ. Από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά προκύπτει δέσμευση μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 7% το 2015 και σταδιακά από τον φόρο ακινήτων θα βεβαιώνονται έσοδα 1% του ΑΕΠ από 1,43% του ΑΕΠ πέρυσι.

Με την πρόταση της Ν.Δ. το κέρδος για τους φορολογούμενους το 2015 είναι 238 εκατ. ευρώ. Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το κέρδος είναι πολλαπλάσιο. Φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Ο τρόπος κάλυψης της απώλειας για τα φορολογικά έσοδα, με βάση τις εξαγγελίες, είναι μάλλον κοινός. Από τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, κατόπιν της διαπραγμάτευσης, από τα έξτρα έσοδα που θα φέρει η ανάπτυξη, για να μη βάλουμε μέσα την παράμετρο της πάταξης της φοροδιαφυγής...

Εκτός κι αν έχουν κι άλλα μέσα και μας το φυλάνε για έκπληξη...

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr