08 Ιανουαρίου 2015

Ψάχνουν νεκρό να του φορτώσουν πέντε - έξι φόνους!

Αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξοριστεί από το ευρώ, αλλά εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερα για τους Έλληνες να εγκαταλείψουν το πλοίο. Αντίθετα, γερμανικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι το grexit είναι ένα υπαρκτό σενάριο, αλλά  υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν στο ευρώ. Αν έχετε μπερδευτεί, σκεφτείτε την γνωστή σκηνή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου: "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη"!

Που το πάει το ευρώ; Πόσο θα πέσει ακόμη το πετρέλαιο; Θα αντέξει η Κίνα; Και σκέφτεται τώρα ο ψηφοφόρος από την Κανδήλα της ορεινής Αρκαδίας: "Όλα αυτά εξαρτώνται από εμένα"; Η απάντηση είναι απολύτως... αρνητική. Ουδείς ενδιαφέρεται, σύντροφε ψηφοφόρε, για τις επιλογές σου. Ότι και να ψηφίσεις αυτοί θα κάνουν την δουλειά τους. Απλά, αν και εφόσον η νέα κυβέρνηση δεν αντιληφθεί την πραγματικότητα (η όποια κυβέρνηση), θα επιχειρήσουν να φορτώσουν σε έναν νεκρό δεκάδες κατά συρροή εγκλήματα.

Ας ξεκινήσουμε από το πετρέλαιο. Η απότομη πτώση του έχει ξαφνιάσει αρκετούς. Δεν είχαν μάθει ότι πολλές φορές οι αξίες  κάνουν κι άλλα πράγματα πέρα από το να ανεβαίνουν. Θα το εμπεδώσουν άπαντες στην επόμενη χρηματιστηριακή κρίση!

Το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο το πετρέλαιο υποχωρεί και μάλιστα σαν να είμαστε στα πρόθυρα μιας σπουδαίας επιστημονικής ανακάλυψης για ένα νέο προϊόν που θα μας προσφέρει άπειρη και δωρεάν ενέργεια. Είναι αλήθεια ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου αποσταθεροποιεί τον Πούτιν και δίνει ένα μάθημα στην υπεροπτική Μόσχα μετά από τα γεγονότα της Ουκρανίας. Δεν μπορεί, όμως, να είναι μόνο αυτό! Χρειάζεται ένας πιο ισχυρός λόγος για μία τόσο μεγάλη και επίμονη πτώση.

Το μάθημα στον Βλαδίμηρο φαίνεται να είναι αυτό που λέμε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια! Η ουσία της κίνησης του πετρελαίου, όμως,  ίσως κρύβει έναν βάσιμο φόβο για την ανακοπή των τρελών ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. Προφανώς υπάρχουν ενδείξεις που προειδοποιούν τους διαχειριστές για ένα νέο επενδυτικό τσουνάμι, αυτή την φορά από την Κίνα.

Είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι έχουν πάρει διαζύγιο από την αλήθεια κι αυτό το αποδεικνύουν κάθε φορά που χρειάζεται να παρουσιάσουν οικονομικά στοιχεία. Κι είναι κομματάκι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς γίνεται σε εκείνη την νεοκαπιταλιστική χώρα. Όταν όμως τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τις εξαγωγές της Κίνας στο Χονγκ Κογκ, για παράδειγμα,  είναι υψηλότερα από τις συνολικές εισαγωγές του Χονγκ Κογκ, τότε είναι αυτό που λέμε ότι πιάστηκαν με το αρνί στον ώμο.

Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα την κινεζική πραγματικότητα μιλάνε για τις απίστευτα υψηλές τιμές των ακινήτων. Να μην ξεχνάμε ότι και η κρίση στις ΗΠΑ ξεκίνησε από τα ενυπόθηκα δάνεια.

Τι σημαίνει μία κρίση made in China; Πτώση των τιμών των πρώτων υλών και μεταφορά κεφαλαίων σε πιο ασφαλείς χώρες. Δηλαδή στις ΗΠΑ. Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, διότι περί αυτού πρόκειται, έχει ήδη ξεκινήσει και πιέζει σημαντικά το ευρώ. Αν τώρα η πίεση γίνει ακόμη μεγαλύτερη στην συνέχεια και βγουν έτσι περισσότερα κέρδη για όσους προέβλεψαν έγκαιρα ή έμαθαν νωρίτερα, τόσο το καλύτερο! Το grexit εξυπηρετεί απόλυτα στο να επιβεβαιωθεί η τάση, ακόμη κι αν η κρίση της Κίνας  δεν συμβεί ή έρθει αργότερα. Η ελληνική υπόθεση, δηλαδή, χρησιμοποιείται ως μπαλαντέρ για να κερδίσουν οπωσδήποτε το στοίχημα της υποτιμητικής κερδοσκοπίας εκείνοι που το έχουν παίξει.

Υπάρχει κι ένας ακόμη άλλος λόγος που πιέζεται το ευρώ. Κι ο λόγος αυτός είναι καθαρά πολιτικός. Μόνο που δεν σχετίζεται με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην μακρινή και μικρή Ελλάδα, αλλά με την αδυναμία της Γερμανίας να δει πέρα από την μύτη της και να θωρακίσει οικονομικά την Ευρώπη. Στην κρίσιμη αυτή φάση η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει κομμάτι και της όποιας νέας κρίσης, ενώ θα μπορούσε να είναι ένα ασφαλές λιμάνι. Το ευρώ είναι η ασπίδα των Αμερικάνων στον πόλεμο με το γουάν, όταν θα μπορούσε να είναι η μόνη σταθερά σε έναν ασταθή κόσμο.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr