20 Ιανουαρίου 2015

ΧΟΧΟΧΟ! ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ! Ο Παπανδρέου καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση αν θέλει δημοψήφισμα

Την πρότασή του για δημοψήφισμα μετά τις εκλογές ώστε να εγκρίνει ο ελληνικός λαός το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, επανέλαβε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου από την προεκλογική του συγκέντρωση στα Γιάννενα καλώντας την Κουμουνδούρου να λάβει επίσημη θέση.

Μάλιστα έκανε αναφορά στα όσα είπε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη περί δημοψηφίσματος.«Σήμερα άκουσα ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ψέλισε ότι μπορεί να πάνε σε δημοψήφισμα αν είναι κυβέρνηση.Δηλαδή τι μας λέει - ανάλογα με το συμφέρον τους; Ανάλογα με πολιτικές τακτικές; Πέστε μας ξεκάθαρα - ναι ή όχι στο δημοψήφισμα; Ας πάρουν θέση και οι άλλοι υποψήφιοι. Θα θέσουν την συμφωνία με τους εταίρους μας στην κρίση του λαού; ‘Η θα θέλουν απλώς λευκή επιταγή;»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για το χρέος και το πρόγραμμα προσαρμογής, η λύση για να μπει οριστικό τέλος στη λιτότητα και την ανασφάλεια, πρέπει «να βασίζεται σε ένα δικό μας ελληνικό σχέδιο, με βαθιές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, και να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού. Να έχει την υπογραφή του, μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος».

Εξηγώντας γιατί ζητά δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι:

  1. Θα είναι το πιο ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.
  2. Θα εγγυάται ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα βάρη ή αποσταθεροποιούν τη χώρα.
  3. Κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα, καμία λύση, όσο καλή κι αν είναι, δεν θα έχει πραγματική επιτυχία, αν ο ελληνικός λαός δεν την αισθανθεί δική του, ότι δεν του την επιβάλλει κανείς, ότι είναι δικό του σχέδιο, δική του απόφαση.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι κάθε ψήφος στο «Κίνημα», είναι και ψήφος για ευρύτερες συναινέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο, αδιαπραγμάτευτο προοδευτικό πλαίσιο και πρόσθεσε:

«Μόνο η παρουσία του «Κινήματος» μας στη Βουλή, θα επιβάλλει τη συνεργασία για την πρόοδο. Κανένα κόμμα, το ξέρω από την εμπειρία μας, δεν μπορεί να κυβερνήσει σήμερα, σε αυτή τη συγκυρία, μόνο του. Το έργο που πρέπει να γίνει, θέλει πολλές πλάτες, ευρύτερες συναινέσεις. Αλλά, βέβαια, πάντα σε ένα προοδευτικό πλαίσιο και μόνο. Η χώρα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις με καθαρή πολιτική ταυτότητα. Όχι θολά νερά για να μας αγαπάνε όλοι. Στο Κίνημα μας, ξέρουμε ποιοι είμαστε».

Αιτιολόγησε ξανά το «λεφτά υπάρχουν» λέγοντας: «Λεφτά υπάρχουν αν αλλάξουμε τις δομές, λεφτά υπάρχουν αν υπάρχει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, λεφτά υπάρχουν αν φτιάξουμε ένα διαφανές δημόσιο που υπηρετεί τον πολίτη, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, την οικογένεια και όχι τα διάφορα ισχυρά συμφέροντα. Τότε ΝΑΙ, υπάρχουν λεφτά για τη χώρα. Αυτό λέγαμε τότε. Αυτό λέμε με συνέπεια και τώρα».

Υποστήριξε ότι το να φύγει από το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσει νέο κόμμα ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του αλλά όπως είπε «ήταν ακόμα πιο δύσκολο να συμβιβαστώ στη λογική μιας συνιστώσας της δεξιάς, έναντι μιας βουλευτικής έδρας. Θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να συμβιβαστώ με εκείνους που απαξίωσαν συνειδητά το ΠΑΣΟΚ και το θυμούνται μόνο προεκλογικά». Κατηγόρησε εμμέσως τον Ευ. Βενιζέλο ότι επιχείρησε να κρύψουν το ΠΑΣΟΚ «πίσω από κομματικά μορφώματα, επειδή ντρέπονται για αυτό» για να σημειώσει: «Εγώ δεν ντρέπομαι για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Ούτε για τις αξίες μας. Αυτές υπηρετώ».