03 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ προς γίδια: Θα βρούμε λεφτά μωρε, πως κάνετε έτσι! Σιγά το πράμα... θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή

Το πλήρες και αναλυτικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το Σάββατο το απόγευμα στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας που έχει ως βάση το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να πείσει την ελληνική κοινωνία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και μπορεί να βρει τα λεφτά για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Ο Τόλιος και τα ερωτηματικά...
Οι δηλώσεις ωστόσο στελεχών όπως του μέλους της ΚΕ Γιώργου Τόλιου που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με “μονομερείς ενέργειες” έναντι των δανειστών αλλά και των καταθετών με φορολόγηση και εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να βρει χρήματα για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του προκαλούν σύγχυση στην κομματική-εκλογική βάση και όχι μόνο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην ομιλία του προς την ΚΕ το πρωί όσο και στο Διαρκές Συνέδριο θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι “οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις” όπως τόνισε και στην εναρκτήρια προεκλογική του ομιλία, αποκρούοντας τα τρομολαγνικά όπως χαρακτηρίζει σενάρια του Μεγάρου Μαξίμου, των αγορών και μερίδας του διεθνούς Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Γιάννη Δραγασάκη έχει εδώ και ημέρες ολοκληρώσει την επεξεργασία του επικαιροποιημένου προγράμματος, που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας μέσω του οποίου θα απαντά στο βασικό προεκλογικό ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ «πού θα βρείτε τα λεφτά».

Φάκελος: Χρηματοδότηση
Στο σκέλος, λοιπόν, της χρηματοδότησης του προγράμματος, θα δίνεται έμφαση:

- σε μια διαφορετικά κατανεμημένη φορολογική πολιτική
- στην εύρεση χρημάτων από την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής
- στην σύλληψης της φοροδιαφυγής

Στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ήδη έτοιμες προτάσεις που αφορούν:
-στο νέο πλαίσιο φορολόγησης των off shore εταιρειών
-στη σύλληψη της φοροδιαφυγής
-στην ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών
-στον έλεγχο όλων των φορολογουμένων μέσω του περιουσιολογίου, που αποτελεί βασική δέσμευση της Κουμουνδούρου
-στον έλεγχο επίσης του τρόπου απόκτησης της περιουσίας των μεγαλοκαταθετών εξωτερικού της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων σχετικών λιστών (λίστα Λουξεμβούργου κτλ)
-στα αδιάθετα 11 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ μετά πό συννεόηηση με τους δανειστές και τα οποία δεν χρειάστηκαν οι τράπεζες μετά την επιτυχή έκβαση των stress test
-στον επαναπροσδιορισμό του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων συνολικά

Να σημειωθεί ότι στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι αδιαπραγμάτευτο και θα εφαρμοστεί έτσι όπως παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ανδρέας Μαραθιάς
newsit.gr