18 Ιανουαρίου 2015

Ενας άλλος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτός

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ*

Σε μία εβδομάδα θα βρεθούμε μπροστά στη συνείδησή μας και στην Ιστορία. Το ερώτημα δεν είναι μόνον αν θα ακούσουμε τη φωνή της λογικής και όχι τον θυμό που προκάλεσε ένα δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο –εν πάση περιπτώσει– κατόρθωσε να φέρει το πλοίο της Ελλάδας κοντά στο λιμάνι. Το κρίσιμο ερώτημα είναι επίσης εάν θα ακούσουμε όσα πράγματι λέει η αντιπολίτευση ή εάν θα αγνοήσουμε τα αυτιά μας και θα βασιστούμε στη φαντασία μας.

Την ώρα που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως εξαγγέλλει διάφορα γραφικά –όπως το ότι θα αλλάξουν όλη την Ευρώπη και θα βάλουν τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλη– κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν ότι δεν τα εννοεί, ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει στροφή και θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Η αντίληψη αυτή είναι άκρως επικίνδυνη. Ενας άλλος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτός! Και εξηγώ γιατί:

Κατ’ αρχάς, διότι πάρα πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ειλικρινώς ότι, με την εκλογή τους, θα πείσουν την Ευρώπη και την υφήλιο να αλλάξει ρότα. Αυτό δεν αφορά κάποιους λίγους, αφορά την πλειονότητα των στελεχών του! Και αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Διότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία επίγνωση του σε ποια περιπέτεια πάνε να βάλουν τη χώρα. Αν –σε περίπτωση εκλογής τους– κάνουν όσα διακηρύσσουν, η Ελλάδα θα πέσει στα βράχια μέσα στους δύο πρώτους μήνες!

Ας δεχτούμε όμως –ως υπόθεση εργασίας– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πιεζόμενος από την πραγματικότητα, αναγκάζεται να κάνει αυτή τη στροφή και τελικά καταλήγει σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας. Τι φαντάζεται κανείς ότι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία; Αυξήσεις, επιδόματα και ένα κρατικίστικο μοντέλο ανάπτυξης όπως αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ασφαλώς όχι! Θα έχει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα έχει μεταρρυθμίσεις, θα έχει απελευθερώσεις αγορών, θα έχει αποκρατικοποιήσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθεί όλη η Ευρώπη. Αυτό κάνει η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, αυτό θα ζητηθεί και από την Ελλάδα.

Ακόμα λοιπόν και αν συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, πώς θα το εφαρμόσουν; Με στελέχη που πιστεύουν ακριβώς τα αντίθετα; Θα προκληθεί ένα απίστευτο χάος τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη χώρα, που θα βρεθεί σε μια νέα περιπέτεια. Θα ζήσουμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πολιτικής πλαστοπροσωπίας, πολύ εντονότερο από του ΠΑΣΟΚ το 2010, που και αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια. Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν το χρέος και ας εξετάσουμε πρακτικώς συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα –κάποια εκ των οποίων χειρίστηκα ο ίδιος– και τι μπορεί να συμβεί με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκρατικοποίηση Ολυμπιακής: κόστιζε 340 εκατ. τον χρόνο στους φορολογούμενους, ενώ πλέον το κράτος κερδίζει 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να την επανακρατικοποιήσει.
Εξυγίανση ΟΣΕ: ήταν η πιο προβληματική επιχείρηση της Ευρώπης με έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Εξυγιάνθηκε και σήμερα επιχειρείται η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της τεχνικής βάσης συντήρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε και διαφωνεί.

Αποκρατικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων, συνολικού ύψους 2,1 δισ., εκ των οποίων το 1,2 είναι άμεσα καταβλητέο στο κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να την ακυρώσει.

Επανεκκίνηση έργων στους 4 μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε.

Διαρθρωτικές αλλαγές: ανεβήκαμε από την 100ή στην 61η θέση στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Ετσι περάσαμε από την ύφεση του     -7% το 2012 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο του 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να καταργήσει όλους τους σχετικούς νόμους.

Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλους τομείς. Εμείς μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε. Εμείς αναλάβαμε δράσεις στήριξης του τουρισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα πάντα, ακόμα και την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Εμείς προωθήσαμε την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αυτοί στηρίζουν την ακινησία. Εμείς προωθούμε επενδύσεις, όπως π.χ. της COSCO ή στο Ελληνικό, αυτοί λένε «όχι σε όλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον δικό του κόσμο, εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας και εκτός της λογικής κάθε επενδυτή. Είτε επιχειρήσει να εφαρμόσει τις εξωπραγματικές διακηρύξεις του είτε κάνει στροφή και επιλέξει κάποια συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια λόγω των δικών του ιδεοληπτικών εμμονών, της άγνοιας και του επικίνδυνου λαϊκισμού του.

Σήμερα, που είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση, δεν πρέπει να τα γκρεμίσουμε όλα. Οποιος πολίτης θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνο, αντί να επενδύει σε μικρά κόμματα που δήθεν θα τον συγκρατήσουν από «ακραίες επιλογές», ας στηρίξει το μόνο κόμμα που μπορεί μετά βεβαιότητος να αποτρέψει την πορεία προς τα βράχια.

Ναι, η Ν.Δ. δεν είναι το κόμμα των αλάθητων, αλλά η στήριξη στη Ν.Δ. είναι μονόδρομος για κάθε πολίτη που θέλει την Ελλάδα όρθια και δυνατή μέσα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

* Ο κ. Κ. Χατζηδάκης είναι πρ. υπουργός, υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών.