15 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας εναντίον... Τσίπρα!

Της Νίκης Ζορμπά

Ο Αλέξης Τσίπρας απόψε "άδειασε" εαυτόν και αλλήλους. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους χρήστες του twitter, καταρχήν, ακύρωσε τη δέσμευση που είχε λάβει ο ίδιος , τον Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό, όπου είχε εξαγγείλει τη σύσταση κρατικού αερομεταφορέα. 
"Άδειασε" όμως και τον στενό συνεργάτη του και υποψήφιο βουλευτή Β΄ Αθήνας, Νίκο Παππά, "ξορκίζοντας" τη στάση πληρωμών των πολιτών προς το Δημόσιο. 

Ο κ. Τσίπρας... "έσβησε" τις μηχανές του κρατικού αερομεταφορέα που είχε ανάψει το Δεκέμβριο αναγγέλλοντας επανασύσταση εταιρείας αλα Ολυμπιακή.   

"Η επανασύσταση κρατικού αερομεταφορέα είναι σημαντική αλλά χρειάζεται εκατομμύρια ευρώ που δεν έχουμε διαθέσιμα". 

Όπως πρόσθεσε μάλιστα:  " Να μη λέμε φαμφάρες στον κόσμο δεν υπάρχει άμεσα τουλάχιστον η δυνατότητα για άμεση επανασύσταση κρατικού αερομεταφορέα". 

Λίγη ώρα πριν, πάντως, ο κ. Δρίτσας ανακοίνωνε και την ίδρυση κρατικής ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, υπαναχώρησε και από άλλες θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν, όπως την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ( την οποία χαρακτήρισε σήμερα "ευαίσθητο θέμα" που δεν προτίθεται να ανοίξει) καθώς και τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας, μιλώντας απλώς για "διακριτούς ρόλους".

Τάχθηκε πάντως και κατά της ...αντίληψης του " αν ερθει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνουμε φόρους" καθώς όπως είπε, εμφατικά: 

"Εμείς θέλουμε να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου. Θα πληρώνουν όλοι φόρους αλλά περισσότερους θα πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες", είπε και διευκρίνισε: "Αν δεν πληρώνουμε τους φόρους μας το κράτος δεν μπορεί να σταθεί όρθιο". 

  Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς, είχε δηλώσει μιλώντας στον ραδιόφωνο του Βήματος ότι  ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν πρόκειται να εισπραχθεί.


Στο μεταξύ, σε άλλη ερώτηση για την φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε:

"Το πρόβλημα για όσους θέλουν να επενδύσουν είναι το ασταθες φορολογικό περιβαλλον. Δεν είναι η φορολογία που τους εμποδίζει. Θέλουμε δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Δεν έχουμε πρόθεση να αυξήσουμε τους συντελεστές αλλά να διευρύνουμε τη φορολογική βάση". 

Για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών, είπε πως οι δόσεις εξόφλησής τους δεν θα υπερβαίνουν το 30% των εισοδημάτων του οφειλέτη.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης είπε " θα τον μειώσουμε αλλά δεν μπορούμε να τον καταργήσουμε".


Πηγή:www.capital.gr