20 Ιανουαρίου 2015

«Τέτοια ώρα είναι το ωραιότερο σ@ξ»*

Ναι, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε «σ@ξ». Και στο επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας έπαθαν εγκεφαλικό. Ορθώς το έπαθαν. Μόνο που το έπαθαν για λάθος λόγο.

Η διαρροή του πειρατικού βίντεο με τις πρόβες του Αντώνη Σαμαρά για το προεκλογικό σποτ του 2012 σάρωσε ακαριαία την καταιγίδα των επίσημων προεκλογικών σποτ του κόμματος για το 2015. Την ισοπέδωσε. Την εξαφάνισε. Αναπαρήχθη με μανία, σχολιάστηκε λαίμαργα. Ομως, η όποια προσπάθεια να τρολάρει κάποιος τον πρωθυπουργό έμοιαζε αμήχανη. Στερούμενη επιχειρηματολογίας, σε σχέση με όσα ακούστηκαν για το σποτ με τον Νικόλα που παίζει ποδόσφαιρο στην Ηρώδου Αττικού ή με την προβληματισμένη οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

Εκεί βλέπαμε έναν Σαμαρά σε ρόλο. Εναν Σαμαρά να απολογείται, να εξηγεί, να καθησυχάζει για το ποιος είναι, γιατί έκανε όσα έκανε και πού το πάει... Κουρασμένος, με γκρι παλιομοδίτικο σακάκι, με τον λαιμό πνιγμένο μέσα στους ανασηκωμένους ώμους, σαν οικογενειακός γιατρός που ενημερώνει την οικογένεια για την πορεία του άρρωστου στο μέσα δωμάτιο -έχουμε πολλές θεραπείες μπροστά μας, αλλά ελπίζουμε... Ενώ στο υλικό της διαρροής βλέπουμε κάποιον σαν κι εμάς. Σαν τον κολλητό που δεν χάνει ευκαιρία να πιάσει την ατάκα στον αέρα για να κάνει αστειάκια για σεξ. Που σου επιτρέπει να γελάσεις μαζί του.

«Σταματήστε να το διαδίδετε, κάνετε καλό στον Σαμαρά», λένε όσοι από το άλλο στρατόπεδο μπορούν να δουν πως η διαρροή του βίντεο το μόνο που πετυχαίνει, πέρα από την όποια καζούρα, είναι να κάνει τον Σαμαρά πιο συμπαθή. Πιο σάρκινο, πιο ανθρώπινο. Να τον φέρει στα μέτρα μας.


Η υπόνοια πως το διέρρευσαν από τη Συγγρού υπάρχει -αν και η σφοδρή αντίδραση του Γιώργου Μουρούτη και άλλων στελεχών δεν την κάνει πιθανή. Αυτό που κάνει λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο της εσωτερικής σκόπιμης διαρροής είναι το ίδιο το κάδρο που επελέγη ως τώρα για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην προεκλογική καμπάνια. Ενα κάδρο που τον στενεύει.

Αν λοιπόν το «εγκεφαλικό» οφείλεται στην επίδραση που θα έχει το πειρατικό βίντεο για το προφίλ του πρωθυπουργού, κακώς το έπαθαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ομως το γεγονός πως κάποιος -προφανώς τέως- συνεργάτης, κάποιος που βρέθηκε στο περιβάλλον του Σαμαρά, κέρδισε την εμπιστοσύνη ενδεχομένως και τη συμπάθειά του, διακινεί στο διαδίκτυο στιγμές ιδιωτικές του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, ξεπερνά κάθε κώδικα ηθικής.

Αποτελεί ζήτημα τιμής για την ίδια την αγορά και τους εμπλεκόμενους να αποσαφηνίσουν πώς και από ποιους έγινε η διαρροή, χωρίς την έγκριση του πρωθυπουργού.

*η φράση που λέει ο Αντώνης Σαμαράς στο βίντεο, όταν ο σκηνοθέτης του ζητάει να επαναλάβει τις ατάκες του κάνοντας «εκείνο το λίγο πιο ερωτικό που κάνετε»

Κατερίνα Ι. Ανέστη
iefimerida.gr