21 Ιανουαρίου 2015

ΧΟΛΗ! Τιβέριος: Αμφισβητώ πλέον τα ανασκαφικά δεδομένα στην Αμφίπολη-Παλαγγιά: Οι Ρωμαίοι έκαναν μεγαλοπρεπή τον τάφο

Μετά το αλαλούμ που προκάλεσε η αποκάλυψη των αρχαιολόγων πως στον τύμβο της Αμφίπολης βρέθηκαν οστά πέντε νεκρών και όχι ενός, όπως υποστήριζε μέχρι πρότινος το υπουργείο, ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Μιχάλης Τιβέριος αμφισβητεί τα ανασκαφικά δεδομένα.

Μιλώντας στο «Εθνος» δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μέχρι τώρα μας έλεγαν για έναν σκελετό, που βρέθηκε εντός και εκτός του κιβωτιόσχημου τάφου και ψάχναμε να δούμε σε ποιον ανήκει. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι βρέθηκαν 550 οστά και ανήκουν σε πέντε νεκρούς. Αμφισβητώ πλέον τα ανασκαφικά δεδομένα. Πού βρέθηκαν αυτά τα οστά; Γιατί δεν μπορεί να έχουμε έναν κιβωτιόσχημο τάφο με πέντε νεκρούς μέσα. Πιστεύω ότι αρχίζουμε και το χάνουμε το θέμα».

Κάνοντας ένα σενάριο, όπως διευκρινίζει, εξηγεί ότι «είναι πιθανόν οι πέντε νεκροί να είναι της ίδιας οικογένειας. Αλλά ποιας; Και εδώ έρχεται η μελέτη του μνημείου, που θα δείξει για ποια οικογένεια ανεγέρθηκε ένα τέτοιο ταφικό μνημείο. Επιμένω πάντως ότι αν δεν μας πουν πού ακριβώς βρέθηκαν τα οστά και τα θραύσματα οστών, δεν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα».

«Αποκλείεται η νεκρή γυναίκα να είναι η Ολυμπιάδα»

Ο ομότιμος καθηγητής πρόσθεσε πως αποκλείεται τα οστά γυναίκας που εντοπίστηκαν μέσα στον τάφο της Αμφίπολης να ανήκουν στην Ολυμπιάδα. «Είναι αστεία τα σενάρια που διακινούνται ότι η νεκρή γυναίκα είναι η Ολυμπιάδα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε διά λιθοβολισμού από τον Κάσσανδρο στην Πύδνα και ο τάφος της είναι εκεί. Ακόμη και αν οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήθελαν να μεταφέρουν τα οστά της, θα τα πήγαιναν στις Αιγές ή στην Πέλλα, σε καμία περίπτωση όμως στην Αμφίπολη. Ακούσαμε στην αρχή για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα για τον τάφο της Ολυμπιάδας, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».


Yπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δέκα νεκροί στην Αμφίπολη -Η καθηγήτρια Ολγα Παλαγγιά εξηγεί και αποκαλύπτει την προέλευσή τους

Από διαφορετικούς αιώνες προέρχονται οι σκελετοί που εντοπίστηκαν μέσα στον τύμβο Καστά και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται μεταξύ τους η Ολυμπιάδα, δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά η αρχαιολόγος, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ολγα Παλαγγιά.

Η κυρία Παλαγγιά δήλωσε πως με βάση την ανακοίνωση για τα 550 οστά εκ των οποίων εξετάστηκαν τα 157 και πρέπει να μελετηθούν άλλα 400, προκύπτει πως «πρέπει να υπάρχουν καμιά δεκαριά νεκροί ακόμα στον τάφο. Μας λείπουν άλλοι δέκα» τόνισε εμφατικά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε πως δεν προέρχονται όλοι από την ίδια περίοδο, αλλά ο τάφος πρέπει να είχε ξαναχρησιμοποιηθεί μετά από το πέρασμα κάποιων αιώνων. « Ο τάφος πρέπει να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά περίπου τον 4ο αιώνα, μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», δήλωσε η αρχαιολόγος.

Η Ολγα Παλαγγιά αναφέρει πως μάλλον το μνημείο έγινε για να ταφούν νεκροί της μάχης – εξ ου και υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματισμένος σκελετός. Η αρχαιολόγος εκτιμά ότι τότε έγιναν και τα αριστουργήματα τέχνης που κοσμούν το μνημείο – το ψηφιδωτό, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες- για να τιμηθούν οι νεκροί.

«Αρχικά ο τάφος έγινε για τη γυναίκα και το νεογνό και ήταν ένας τυπικός μακεδονικός τάφος της εποχής. Στη συνέχεια έγινε μεγαλοπρεπής από τους Ρωμαίους όταν τον ξαναχρησιμοποίησαν» δήλωσε, Οσον αφορά για τις επίμονες δηλώσεις ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί η Ολυμπιάδα, η κυρία Παλαγγιά ήταν κατηγορηματική « Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα. Γνωρίζουμε ότι δολοφονήθηκε και ετάφη στην Πύδνα. Μάλιστας έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές που το μαρτυρούν. Μια που γράφει εδώ είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας και άλλες δύο από γειτονικούς τάφους που τους συνδέουν με αυτόν της Ολυμπιάδας».

Πρόσθεσε πως θα βγάλουμε πολλά συμπεράσματα μέσω της χρονολόγησης των σκελετών, που όπως τόνισε είναι εφικτή με τα ειδικά μέσα που προσφέρει σήμερα η επιστήμη.