Μ'αρέσει που ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου είπε «ήδη το κλίμα αλλάζει στο εξωτερικό απ'όπου έρχονται πολλές θετικές ειδήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ»... τι πίνει το άτομο;
«Δεν εξετάζουμε διαγραφή χρεών» ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις - «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ελπίζει μόνο σε επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων» δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Το βασικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ -ήτοι, αυτό της διαγραφής χρέους- απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνο για μια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν εξετάζουμε διαγραφή χρεών».
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, ξεκαθαρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν αναλάβει την εξουσία, θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις συμφωνές για το ελληνικό χρέος και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ η ευρωζώνη θα μπορούσε να συμφωνήσει στην επέκταση της αποπληρωμής των δανείων.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, ξεκαθάριζαν ότι η Αθήνα έχει μικρά περιθώρια ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις. «Αν θέλει να επιβιώσει ο Τσίπρας, να γίνει αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να δείξει ένα βαθμό ρεαλισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μόνο που μπορεί, ενδεχομένως, να περιμένει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια επέκταση στις ημερομηνίες λήξης των δανείων της Ελλάδας και ίσως η μείωση του εναπομείναντος μικρού περιθωρίου επιτοκίου σε ένα μικρό μέρος αυτών των δανείων -μια επιλογή που εξετάζεται εδώ και αρκετό καιρό.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι «η ευρωζώνη σίγουρα θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να προσεγγίσει μια συμφωνία σε ορισμένα από τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπάρχουν σαφή όρια: μια διαγραφή χρέους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη, που θα είναι κομμάτι οποιασδήποτε συμφωνίας».