05 Ιανουαρίου 2015

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ! Γκάμπριελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να μας εκβιάσει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εταίρος στην καγκελαρία, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημειώνει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα υπό την Τρόικα και ότι πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2012. Με ό,τι αυτό σημαίνει...

Μιλώντας στην Hannoversche Allgemeine Zeitungthat ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε με νόημα πως η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκβιάσει τους Ευρωπαίους με μια πιθανή έξοδο από το ευρώ, καθώς πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με το 2012 και η ΕΕ έχει αποκτήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς αντιμετώπισης των κρίσεων, έτσι ώστε να μην «μολύνουν» κι άλλες χώρες.

Θέλοντας να εμφανίσει, παράλληλα, και ένα συμβιβαστικό πρόσωπο συμπλήρωσε πως «Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, αλλά και της Αθήνας είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πλάνα για το αντίθετο σενάριο».

Ωστόσο, εξήγησε πως επειδή τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2012, «η Ελλάδα δεν μπορεί να μας εκβιάσει. Γι' αυτό περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, όποια και αν είναι αυτή, να παραμείνει στη γραμμή της συμφωνίας με την ΕΕ».

Πάντως, εντός της Γερμανίας υπάρχουν «φωνές» που αντιτίθενται στην αισιοδοξία της κυβέρνησης περί μη κινδύνου μετάδοσης της κρίσης. Ένας εξ αυτών είναι ο οικονομολόγος Πίτερ Μποφίνγκερ, μέλος των συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, που μιλώντας στην Die Welt αναφέρει: «Θα υπάρξουν μεγάλα ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αν υπάρξει αυτό το... βήμα εξόδου της Ελλάδας. Θα είναι σαν να βγαίνει το τζίνι από το μπουκάλι και πλέον κανείς δεν θα μπορεί να το ελέγξει».

Διονύσης Μαρίνος
iefimerida.gr