21 Ιανουαρίου 2015

Πόσο θα κοστίσει το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Καισάριος
υποψήφιος βουλευτής Β Αθηνών, Νεα Δημοκρατία

Όπως έχω πει, δεν συμμερίζομαι ότι η χώρα θα βγει από το ευρώ. Κυρίως διότι υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφάλειας πριν γίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να αναφέρει ότι προτίθεται να τυπώσει δραχμές, πιστεύω θα πέσει την ίδια μέρα.

Αν μετά από μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ, με την κουλτούρα του “δεν πληρώνω” που διακατέχει τους υποστηρικτές του, μειωθούν κατακόρυφα τα έσοδα του κράτους (και έχουμε πολλές ενδείξεις για αυτό ήδη), η κυβέρνηση δεν θα έχει να πληρώσει συντάξεις ή μισθούς των δημοσίων υπάλληλων. Και σε αυτή την περίπτωση εκτιμώ ότι θα πέσει.

Αν τραβήξει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ την κόντρα με την Ευρώπη στα άκρα, δεν αποκλείεται να δούμε τις τράπεζες κλειστές για μερικές μέρες, ή και για μια ολόκληρη εβδομάδα. Και σε αυτή την περίπτωση, εκτιμώ ότι θα πέσει.

Βεβαια υπάρχει και η περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κωλοτούμπες σωρηδόν και να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Ευρώπης, αλλά τι μούτρα θα έχει μετά να αντιμετωπίσει τους υποστηρικτές του; Μπορεί άραγε να λυγίσει στις απατήσεις που απορρέουν οι υποχρεώσεις της χωράς μας ο κύριος Λαφαζάνης και ο κύριοσ Μηλιός; Άγνωστο, άλλα δεν θα έβαζα στοίχημα υπέρ αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι αν σχηματιστεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και γίνουν οιοδήποτε από τα παραπάνω, θα πέσει και δεν θα προλάβουμε να βγούμε από το ευρώ, διότι οι ευρωπαίοι θα δείξουν κατανόηση και θα περιμένουν να διαπραγματευθούν ξανά με την επομένη κυβέρνηση (που λογικά δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ).

Aλλά μην νομίζετε ότι κάποιο από τα παραπάνω σενάρια δεν θα μας κοστίσει. Θα μας κοστίσει και πολλά μάλιστα. Αν κάποιο από τα παραπάνω σενάρια πραγματοποιηθεί, ο λογαριασμός του πειράματος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρκετά δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια απλή παρένθεση, ξανά θα μας κοστίσει πάρα πολλά διότι μια τέτοια κυβέρνηση εκτιμώ ότι είναι αδύνατον να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να μπορεί η χώρα μας να βγει από τα πολλαπλά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.

Περαν αυτού, πείτε μου εσείς ένα κράτος με αριστερή κυβέρνηση ανά τον κόσμο όλο, που να είναι χώρα υψηλού εισοδήματος (χώρα OECD). Εγω τουλάχιστον δεν γνωρίζω καμία.

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια, αν συμβεί, δεν σημαίνει αυτόματη έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ. Σημαίνει όμως περισσότερη ταλαιπωρία για αυτή τη χώρα και τους πολίτες αυτής. Επίσης ανάλογα  με το πόσο θα διαρκέσει αυτό το πείραμα, μπορεί να πάει τη χώρα πίσω πολλά χρόνια.

Οσον αφορά την υποψηφιότητα μου:

Για όσους δεν το γνωρίζουν, είμαι υποψήφιος βουλευτής στη Β Αθηνων με τη Νέα Δημοκρατία. Οι λόγοι είναι κύριος δύο. Από την μία πιστεύω ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τη χώρα πίσω πολλά χρόνια και από την άλλη, δεν υπάρχει κάποιο καθαρόαιμο φιλελεύθερο κόμμα που θα μπορούσε να συμμετάσχει στις εξελίξεις. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να δούμε ένα πιο φιλελεύθερο μείγμα πολιτικής, είναι να δημιουργηθεί μια φιλελεύθερη συνιστώσα μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Αν εκλεγώ στη βουλή υπόσχομαι:

Να είμαι η φιλελεύθερη φωνή της μικρομεσαίας επιχείρησης και του ανεξάρτητου επαγγελματία και να κάνω ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τους υπερασπιστώ, διότι είναι ο μοναδικό τρόπος να ανακάμψει η Ελλάδα στο μέλλον.

Να είμαι μια αδέσμευτη φωνή, μιας φωνή υπέρ της κοινής λογικής και υπέρ των πρακτικών λύσεων, και μια φωνή που θα λέει πάντα την άποψη του από το βήμα της βουλής, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να συγκρουστώ εσωτερικά στη Νέα Δημοκρατία.

Να είμαι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων και της διαφάνειας, υπεράνω των δεσμεύσεων του μνημονίου και να νομοθετώ προασπίζοντας ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.

Τελος, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείσει κάποιος τον οποιονδήποτε να τον ψηφήσει σε αυτές τις εκλογές. Δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Ο μοναδικό τρόπος να πείσω κάποιον είναι αν με γνωρίζει έστω ελάχιστα μέσα από τα γραπτά μου.

Θεωρητικά αν η φιλελεύθερη παράταξη είχε συσπείρωση, θα μπορούσα να εκλεγώ ακόμα και αν η Νεα Δημοκρατία χάσει. Αλλά αυτή η συσπείρωση δεν υπάρχει σήμερα. Αν λοιπόν θέλετε να δείτε μια καθαρόαιμη φιλελεύθερη φωνή στον Ελληνικο κοινοβούλιο, τώρα είναι η ευκαιρία που ψάχνατε.

Πηγή:www.capital.gr