20 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ->Δραγασάκης: Την επόμενη μέρα αρχίζει φοροκυνήγι. Όσοι δεν πληρώνετε περάστε απ'το ταμείο

Επιτέλους και μία λογική φωνή. "Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση τις πρώτες μέρες θα εντείνουμε την εισπραξιμότητα των φόρων". Ποιος το είπε; Ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος τείνει να αναδειχθεί –και θυμηθείτε το, θα αναδειχθεί- σε Νέστορα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το είπε σε συζήτηση στο Mega με την Ολγα Τρέμη και το Νίκο Ευαγγελάτο και αποτελεί μία λογική κουβέντα, μία δήλωση που ξεχωρίζει στον ορυμαγδό του λαϊκισμού, του δώσε και μένα μπάρμπα, του πάρτα όλα, της σεισάχθειας, της παροχολογίας και του νέου τύπου «Τσοβόλα δώστα όλα».

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίας σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει είτε υπουργός Οικονομικών, είτε αντιπρόεδρος που θα συντονίζει και θα έχει υπό την ευθύνη του τα οικονομικά υπουργεία, με τη δήλωσή του δείχνει πως δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε το 2009 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος δεν εισέπραξε τους φόρους που είχε επιβάλλει προηγουμένως η Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εκτιναχθεί στο 15,6%, ενώ θα μπορούσε να σταματήσει πιο χαμηλά, όχι πάντως κάτω από 10%.

Ο Νέστορας του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι με άδεια ταμεία δεν γίνεται πολιτική. Με την προεκλογική παροχολογία αδειάζουν τα ταμεία. Και χωρίς εντατικοποίηση της είσπραξης των φόρων και την ένταση της εισπραξιμότητας των φόρων (προσοχή δεν είναι το ίδιο πράγμα) η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να σταθεί, ούτε να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους δανειστές, ενώ κερδισμένοι βγαίνουν οι γνωστοί επιτήδειοι που ξεφεύγουν πάντα και επί το λαϊκότερον λέγονται και φοροφυγάδες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014 θα πληρωθούν. Οσοι πίστεψαν τους (ΣΥΡΙΖΑίους) τελάληδες της παροχολογίας και ήλπισαν ότι δεν θα πληρώσουν, καλά θα κάνουν στο τέλος του μήνα να περάσουν από το ταμείο της εφορίας. Οι φόροι εισοδήματος θα πληρωθούν, ο ΦΠΑ θα καταβληθεί.

Και καλά θα κάνει η νέα κυβέρνηση, όποια κι΄ αν είναι αυτή (σίγουρα θα έχει τουλάχιστον κορμό το ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες είσπραξης, όχι μόνο των φόρων, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί με ενδεχόμενη κλειστή τη χρηματοδότηση από τους εταίρους δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε συντάξεις.

Το πλεονέκτημα που έδινε το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να μπορεί η κυβέρνηση να ικανοποιεί όλες τις εσωτερικές υποχρεώσεις (μισθούς, συντάξεις και τις άλλες δαπάνες του κράτους) και να περισσεύουν και μερικά δισεκατομμύρια το χρόνο, χάθηκε από τη στάση πληρωμών στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εάν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί χειροπόδαρα δεμένη απέναντι στους δανειστές, να χάσει διαπραγματευτική ισχύ, οφείλει τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο να επιδοθεί σε ένα τιτάνιο έργο είσπραξης όλων των φόρων που οφείλουν να πληρώσουν οι πολίτες.

Το είπε εξάλλου ο Γιάννης Δραγασάκης και για τους σκεπτόμενους αποτελεί δήλωση ανακούφισης, αφού έτσι αποτρέπεται τυχόν ατύχημα που θα μας οδηγούσε στο Grexit.

Η τότε αντιπολίτευση θα σκούξει για φοροκαταιγίδα, αλλά κι΄ αυτή αν κέρδιζε τις εκλογές το ίδιο θα έκανε. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ενώ αποτελεί και πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες.

Θανάσης Λυρτσογιάννης