13 Ιανουαρίου 2015

Το χρυσό δακτυλίδι του Θησέα βγήκε από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου

Το δακτυλίδι του Θησέα βρέθηκε τυχαία στην περιοχή των Αναφιώτικων. Κάτι λαμπύρισε μέσα στα χώματα κατά τις εργασίες εκσκαφής που γίνονταν για την επέκταση του παλιού μουσείου της Ακρόπολης. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1950, και έκπληκτοι εργάτες και αρχαιολόγοι αντικρίζουν ένα μοναδικής αισθητικής χρυσό κόσμημα. Το δακτυλίδι του Θησέα!


Στην επιφάνειά του απεικονίζεται η δημοφιλής μινωική σκηνή του άλματος πάνω από ταύρο (ταυροκαθάψια), ανάμεσα σε ένα λιοντάρι και σε ένα δέντρο. Ζυγίζει 20 γραμμάρια και οι αρχαιολόγοι μετά από έρευνα το χρονολογούν στον 15ο αι. π.Χ. Ενα πραγματικό αριστούργημα που ως σήμερα δεν το είχε δει το κοινό, αφού βρισκόταν μέσα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τώρα η δράση «Αθέατο Μουσείο» το αποκαλύπτει στο παγκόσμιο κοινό.


Στην Αίθουσα του Βωμού, κάθε δύο μήνες άγνωστες αρχαιότητες από τα σπλάχνα του μουσείου θα επιλέγονται και θα αναδύονται μέσα σε κάποια από τις αίθουσες του μουσείου. Οι συγκινήσεις θα συνεχίσουν να αναβλύζουν μαζί με τις εκπλήξεις αυτού του σπουδαίου πλούτου και ιστορίας μουσείου. Του Εθνικού Αρχαιολογικού.


Τα σφραγιστικά δακτυλίδια ήταν προσωπικά αντικείμενα κύρους των πρώτων ελληνόφωνων ηγεμόνων. Το συγκεκριμένο φαίνεται πως ανήκε σε άρχοντα της Αθήνας. Γιατί όμως να φοράει ένας άρχοντας των Αθηνών δαχτυλίδι που απεικονίζει μινωική σκηνή; Σύμφωνα πάντως με την παράδοση της πόλης, ο πρώτος βασιλιάς - συνοικιστής, ο Θησέας, καθυπόταξε την άγρια δύναμη του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Ετσι η Αθήνα σταμάτησε να είναι υποταγμένη στην Κρήτη.
Αλλος μύθος αναφέρει ότι ο ίδιος ο Μίνωας πέταξε το δαχτυλίδι στη θάλασσα προκαλώντας τον Θησέα να το βρει!