07 Ιανουαρίου 2015

ΝΔ: Κλείνει ψηφοδέλτια, αλλάζει εκλογική συνταγή

της Μαρίνας Μάνη

Τρεις δημοσκοπήσεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν απόψε θα δώσουν χρώμα και σασπένς στην προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε αμήχανα και βουβά παραμονές Πρωτοχρονιάς. Από τα ποιοτικά στοιχεία (και φυσικά την πρόθεση ψήφου) θα εξαρτηθούν οι επόμενες επικοινωνιακές κινήσεις των κομματικών επιτελείων, η στόχευση στα επιμέρους «ακροατήρια» και η ένταση στην αντιπαράθεση.

Αρμόδια στελέχη της Συγγρού διευκρινίζουν ότι αποτελεί ειλλημμένη απόφαση η αλλαγή της δοσολογίας στην προβολή «του κινδύνου ΣΥΡΙΖΑ» και της «θετικής πρότασης της ΝΔ», καθώς η αναλογία στο πρώτο προεκλογικό δεκαήμερο που πέρασε ήταν 100-0, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, η δεύτερη φάση της καμπάνιας, που θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνει ως βασική αρχή το πλαίσιο που θέτει η ΝΔ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος των μνημονίων», την διαπραγμάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Ποια νέα μέτρα;

Δεδομένου ότι ο έτερος μονομάχος, ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά με αυξανόμενη ένταση για «κρυφή διαπραγμάτευση» της απερχόμενης κυβέρνησης που υποκρύπτει «νέα επώδυνα μέτρα» (όπως μείωση κύριων συντάξεων) προβάλλοντας την περίφημη αλληλογραφία Χαρδούβελη με τους δανειστές, η έμφαση θα δοθεί στην απόκρουση αυτών των επιχειρημάτων.

Ζητούμενο, επίσης, παραμένει η αλλαγή ύφους στις ομιλίες του κ.Σαμαρά ώστε να έχουν απήχηση σε πιο «κεντρώο» κοινό.  Η τοποθέτησή του από τον Εβρο για τους παράνομους μετανάστες ενόχλησε στελέχη της ΝΔ που κινούνται στον εν λόγω χώρο, ενώ έδωσε την αφορμή στον (ακόμη...) κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, να σχολιάσει δημοσίως και αρνητικά αυτή την τοποθέτηση.

Κλείνει το Επικρατείας

Στα επόμενα 24ωρα ολοκληρώνεται η μάχη των ψηφοδελτίων, καθώς το Σάββατο θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών από τα κατά τόπους πρωτοδικεία. Για το Επικρατείας αναζητείται επικεφαλής που να μπορεί να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό, από το στενά κομματικό. Οι προσπάθειες κατευθύνονται στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ πηγές της Συγγρού διαψεύδουν ότι αφορά τον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη.

Η δεύτερη και η τρίτη εκλόγιμη θέση θα καλυφθεί από τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη και Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος εξελέγη από το Επικρατείας και το 2012. Για την τέταρτη και την πέμπτη θέση οι συζητήσεις αφορούν τον επίσης πρωθυπουργικό συνεργάτη (και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με την τρόικα) Σταύρο Παπασταύρου και τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Εάν η ΝΔ βγει δεύτερο κόμμα θα εκλέξει τρεις βουλευτές Επικρατείας.

“Στα δύσκολα, Καραμανλής”

Η αναμενόμενη από καιρό υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή του Γ’ (γιου του Αχιλλέα) ανακοινώθηκε και προκάλεσε… ταραχή εξαιτίας του συνθήματος που επέλεξε: “Στα δύσκολα, Καραμανλής”.  Σύνθημα που, για πολλούς στη ΝΔ, παραπέμπει και σε σενάριο “επόμενης ημέρας” – με πρωταγωνιστή όχι τον ίδιον βεβαίως αλλά τον πρώην πρωθυπουργό.

Μένουν εκτός

Η απόσυρση μεγάλου (συγκριτικά…) αριθμού υποψηφίων που ήταν βουλευτές μέχρι τώρα, αποδίδεται στην προσπάθεια του επιτελείου Σαμαρά να αναδείξει νέα πρόσωπα – “και δικής του επιρροής”, κατά τις κακές γλώσσες. Εκτός ψηφοδελτίων με δική τους απόφαση μένουν οι Προκόπης Παυλόπουλος (Α΄Αθηνών), Γιάννης Ιωαννίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Τσουμάνης (Πρέβεζα), Θεόδωρος Σολδάτος (Λευκάδα), ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί η κάθοδος του Άρη Σπηλιωτόπουλου (στην Α΄Αθήνας από την Β΄ που εκλεγόταν μέχρι τώρα).

Πηγή:www.capital.gr