08 Ιανουαρίου 2015

Νέος δανεισμός Γλυπτών του Παρθενώνα εντός του έτους από το Βρετανικό Μουσείο

To Βρετανικό Μουσείο φέρεται να θεωρεί πως 20 από τα 87 γλυπτά της συλλογής πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για μετακίνησή τους σε άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών η κεφαλή αλόγου από το άρμα της θεάς Σελήνης από το ανατολικό αέτωμα του ναού και η ξαπλωμένη ανδρική φιγούρα από το ίδιο αέτωμα που πιθανότατα απεικονίζει τον Διόνυσο.

Επικαλούμενη εκπρόσωπο του λονδρέζικου μουσείου η εφημερίδα Times αναφέρει ότι ο νέος δανεισμός θα μπορούσε να γίνει το νωρίτερο ακόμα και τον Ιούλιο, καθώς κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα έχουν νωρίτερα μετακινηθεί σε άλλο χώρο εντός του μουσείου. Συγκεκριμένα από τον Μάρτιο και έως το τέλος Ιουνίου ορισμένα από τα Γλυπτά (συμπεριλαμβανομένων του Ιλισσού, του Διονύσου και του αγάλματος της Ίριδας) θα εκτίθενται στο πλαίσιο προσωρινής έκθεσης με τίτλο «Καθορίζοντας την Ομορφιά: το Σώμα στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη».

Υποψήφιοι προορισμοί των γλυπτών που θα δοθούν ως δάνειο είναι τρεις χώρες, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί επισήμως. Πηγές του έγκυρου βρετανικού εντύπου The Art Newspaper αναφέρουν πως αυτοί οι προορισμοί θα μπορούσαν να είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και μουσεία στο Βερολίνο. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πόσα γλυπτά θα περιλαμβάνονται στον νέο δανεισμό.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Μουσεία ανά τον κόσμο έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να καταθέσουν αίτηση δανεισμού εκθεμάτων από τη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πάντοτε καλωσορίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Η διοίκηση του μουσείου θα εξετάσει οποιαδήποτε αίτηση για δανεισμό και επιστροφή οποιουδήποτε τμήματος της συλλογής, υπό τις συνήθεις προϋποθέσεις καταλληλότητας μετακίνησης και αυτό έχει γνωστοποιηθεί ανά τον κόσμο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικό ενδιαφέρον για δανεισμό γλυπτών έχουν επιδείξει και βρετανικά μουσεία εκτός Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο επέτρεψε για πρώτη φορά τη μετακίνηση κομματιού της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Ερμιτάζ, με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά να κάνει λόγο για «προσβολή» προς τον ελληνικό λαό. Ο δανεισμός του αγάλματος του θεού Ιλισσού στο ρωσικό μουσείο ολοκληρώνεται στις 18 Ιανουαρίου.

Η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου είχε σχολιάσει ότι θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει δανεισμό των Γλυπτών στην Αθήνα, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε την κυριότητα του λονδρέζικου ιδρύματος επ’ αυτών.

Εν τω μεταξύ, αναφορές στον βρετανικό Τύπο κάνουν λόγο για πιθανά «αντίποινα» από την ελληνική πλευρά, καθώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ακόμα λάβει επιβεβαίωση από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τον δανεισμό εκθέματος που είχε προγραμματιστεί να περιλαμβάνονται στην έκθεση για το σώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη.


Πηγή: http://www.skai.gr