-Willem, σκιτσογράφος στο Charlie Hebdo: Δεν πάω ποτέ στις συσκέψεις στο περιοδικό, γι'αυτό σώθηκα
-Δανέζικη εφημερίδα δεν φοβάται και αναδημοσιεύει τα σκίτσα του Charlie Hebdo
Η 32χρονη σκιτσογράφος είχε πάει να πάρει την κόρη της από το νηπιαγωγείο και την ώρα που έφτασε έξω από τα γραφεία του περιοδικού οι δολοφόνοι ήταν ήδη εκεί.
«Όταν έφτασα στα γραφεία του Charlie Hebdo, δύο βαριά οπλισμένοι κουκουλοφόροι περίμεναν στην είσοδο. Απείλησαν να σκοτώσουν εμένα και την κόρη μου αν δεν πληκτρολογούσα τον κωδικό ασφαλείας στην πόρτα, γι' αυτό τους άνοιξα», περιγράφει η τραγική σκιτσογράφος.
Η Rey και η κόρη της ανέβηκαν μαζί με τους δράστες στα γραφεία του περιοδικού, όπου και κρύφτηκαν κάτω από ένα γραφείο, απ' όπου είδαν τους δολοφόνους να εκτελούν δύο συναδέλφους της σκιτσογράφους. «Είδα να σκοτώνουν τον Wolinski και τον Cabu», είπε η Rey. «Το συμβάν διήρκεσε πέντε λεπτά. Οι δολοφόνοι μιλούσαν άπταιστα γαλλικά και υποστήριζαν ότι ήταν από την Αλ Κάιντα», κατέληξε η σκιτσογράφος.
Σώθηκε επειδή άργησε να ξυπνήσει
Η ιστορία της Rey είναι μία από τις πολλές που βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας από ανθρώπους που είδαν και επέζησαν από την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού χθες στο Παρίσι.
Όπως του Renald Luzier, επίσης σκιτσογράφου του περιοδικού, που σώθηκε επειδή δεν άκουσε το ξυπνητήρι... Η γυναίκα του έμαθε για το μακελειό από την τηλεόραση και ξέσπασε σε δάκρυα χαράς όταν κατάλαβε ότι ο άντρας της ήταν σώος.
«Ο άντρας μου κι εγώ σηκωθήκαμε μισή ώρα αργότερα απ' ό,τι έπρεπε», είπε. «Έτσι, έφτασε στο Charlie Hebdo μετά τους πυροβολισμούς. Ξέρω ότι είναι καλά στην υγεία του, αλλά όλο αυτό το σκηνικό είναι πολύ τρομακτικό», ανέφερε.
Willem, σκιτσογράφος στο Charlie Hebdo: Δεν πάω ποτέ στις συσκέψεις στο περιοδικό, γι'αυτό σώθηκα
«Από τότε που πέθανε ο καθηγητής Σορόν, επικεφαλής του περιοδικού, δεν πηγαίνω στις συσκέψεις του περιοδικού, δεν μου αρέσουν. Γι'αυτό σώθηκα, θα ήμουν τώρα νεκρός. Ημουν στο τρένο από το σπίτι μου προς το Παρίσι όταν έμαθα την είδηση. Μου έλεγαν, ένας νεκρός, δύο νεκροί...δεν το πίστευα. Δεν συνειδητοποιούσα τι συνέβαινε. Είναι τρομερή απώλεια για μένα και για τον Τύπο.
Η δολοφονική επίθεση είναι καθαρά μια απόπειρα να φοβίσουν τη Γαλλία. Πρέπει να συνεχίσουμε να τους λέμε την αλήθεια κατάμουτρα» λέει ο Willem, σε κατάσταση σοκ, στη γαλλική τηλεόραση.
Ας σημειωθεί ότι οι φανατικοί δολοφόνοι μπήκαν στο σατιρικό περιοδικό που βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού και φώναζαν ένα-ένα τα ονόματα των σκιτσογράφων και τους σκότωναν επιτόπου.
Ο σκιτσογράφος και μερικά από τα έργα του:
Δανέζικη εφημερίδα δεν φοβάται και αναδημοσιεύει τα σκίτσα του Charlie Hebdo
Σε αντίθεση με τα περισσότερα Μέσα των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας που αποφάσισαν να αυτολογοκριθούν και να μην αναδημοσιεύσουν τα σκίτσα του Charlie Hebdo υπό το φόβο να δεχθούν επίθεση από εξτρεμιστικές μουσουλμανικές ομάδες, μια δανέζικη εφημερίδα πήγε κόντρα στο ρεύμα.
Μια ημέρα μετά το μακελειό στο Παρίσι η έντυπη έκδοση της Berlingske, η οποία ήταν διαθέσιμη από το βράδυ της Τετάρτης στην ηλεκτρονική της μορφή, η εφημερίδα αναδημοσιεύει πολλά παλαιότερα πρωτοσέλιδα του Charlie Hebdo. Να αψηφήσει τον εξτρεμισμό αποφάσισε η δανική εφημερίδα Berlingske, η οποία, αντίθετα με άλλα ΜΜΕ, αναδημοσίευσε σκίτσα με θέματα που αφορούν το Ισλάμ από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι με τους 12 νεκρούς.
Στη σημερινή (Πέμπτη) έντυπη έκδοση της Berlingske, η οποία ήταν διαθέσιμη χθες το βράδυ στην ηλεκτρονική της μορφή, η εφημερίδα αναδημοσιεύει πολλά παλαιότερα πρωτοσέλιδα του Charlie Hebdo, μεταξύ των οποίων ένα με τον προφήτη Μωάμεθ κι ένα άλλο σχετικό με το νόμο της σαρία. Τα σκίτσα αυτά είχαν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πολλούς μουσουλμάνους όταν δημοσιεύτηκαν αρχικά στην Charlie Hebdo και όπως φάνηκε από τα πλάνα της χθεσινής επίθεσης στα γραφεία του περιοδικού οι δράστες φώναζαν "εκδικηθήκαμε για τον προφήτη Μωάμεθ".
Η αρχισυντάκτρια της Berlingske Λίζμπεθ Κνούτσεν δήλωσε ότι η απόφαση της εφημερίδας να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα δεν είναι κίνηση διαμαρτυρίας. "Θα τα δημοσιεύσουμε ως απόδειξη για το τι είδος εφημερίδα ήταν αυτή που δέχτηκε αυτή τη φοβερή επίθεση", δήλωσε η Κνούτσεν στο πρακτορείο ειδήσεων BNB. Ο αρχισυντάκτης της Corriere della Sera, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ιταλίας, δήλωσε χθες ότι και η εφημερίδα του θα αναδημοσιεύσει τα σκίτσα της Charlie Hebdo.
Το 2005, όταν μία άλλη δανική εφημερίδα, η Jyllands-Posten, δημοσίευσε 12 σκίτσα διαφόρων καλλιτεχνών, τα περισσότερα εκ των οποίων απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ, προκλήθηκε κύμα διαμαρτυρίας σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο που άφησε πίσω του τουλάχιστον 50 νεκρούς.
Ο δημοσιογραφικός οργανισμός JP/Politikens Hus, στον οποίο ανήκει η Jyllands-Posten, ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους του έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο Παρίσι.