24 Ιανουαρίου 2015

Goldman Sachs: Να τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές για να μη χρεοκοπήσουν οι τράπεζες

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ …ΚΥΠΡΟΣ – Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να συνάψει συμφωνία με την τρόικα προκειμένου να αποφύγει μια κυπριακού τύπου τραπεζική κρίση εκφράζει η Goldman Sachs.

Ο οίκος εξηγεί πως η Ελλάδα χρειάζεται τη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του 2015 -κάπου μεταξύ 6 και 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα που λαμβάνονται υπόψιν. Χωρίς τη χρηματοδότηση θα ανακύψει πιθανή χρεοκοπία, αναφέρει η Goldman, με «αποδέκτες» των επιπτώσεων το ΔΝΤ (με ομόλογα 8,6 δισ. ευρώ που ωριμάζουν το 2015) και η ΕΚΤ (με ομόλοφα 7 δισ. ευρώ).

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές της έναντι των επίσημων πιστωτών της (και ειδικά έναντι της ΕΚΤ) η βασική συνέπεια θα είναι ένας περιορισμός της έκθεσης της ΕΚΤ απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν θα παρέχει πλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ούτως ώστε αυτές να μπορούν να αντέξουν την ανάληψη των καταθέσεων. Και αυτό μπορεί να συμβεί –συνεχίζει ο οίκος- εάν η ΕΚΤ αρνηθεί να επεκτείνει την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωθεί υπό το βάρος των περιορισμών ανάληψης μετρητών και των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων κυπριακού τύπου. Την ίδια στιγμή, θα συρρικνωθεί και η εξαγωγική οικονομία καθώς δεν θα γίνονται δεκτές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα οι εξαγωγικές ενέγγυες πιστώσεις των ελληνικών τραπεζών και οι συναλλαγές θα διευθετούνται με μετρητά (ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της κρίσης του 2011-2012).

Για να αποτραπεί ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, κρίνεται απαραίτητη μια συμφωνία με την τρόικα, τονίζει ο οίκος. Μια τέτοια συμφωνία θα είναι εύλογα άμεση από μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται η Νέα Δημοκρατία, δεδομένων των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να επιδιώξει ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, που δεν ευθυγραμμίζεται με το πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το βασικό ερώτημα είναι εάν σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού με τους διεθνείς πιστωτές. Ενώ ένας συμβιβασμός είναι πιθανός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να κάνει μεγάλες υπαναχωρήσεις σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμά του.

O οίκος στην ανάλυσή του σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικοινωνήσει πως είναι έτοιμος να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που πιθανότατα θα εκληφθούν θετικά από την τρόικα (στους τομείς διοίκησης του δημόσιου τομέα και φορολογικής διοίκησης). Και αυτό ίσως περιορίσει κάπως τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ωστόσο, το χάσμα που χωρίζει την οικονομική φιλοσοφία των των δύο πλευρών είναι μεγάλο σε βασικούς τομείς (όπως οι στόχοι του προϋπολογισμού, η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη νομοθεσία, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων). Και, όπως γινόταν ολοένα πιο ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια, οι πιστωτές είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν το κόστος της αβεβαιότητας μια ελληνικής χρεοκοπίας παρά να δώσουν χρήματα για πολιτικές που αντιστρέφουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και αποκλίνουν από την οικονομική ορθοδοξία.

http://www.bankwars.gr/?p=273658