18 Ιανουαρίου 2015

«Πονοκέφαλος» η Ελλάδα για Ross και Paulson - Η χασούρα στις τράπεζες

Προβληματισμένοι οι Wilbur Ross και John Paulson από τις πολιτικές εξελίξεις και τα ρίσκα που συνδέονται με τις εκλογές. Ζημιογόνες οι επενδύσεις τους σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Τροχοπέδη για νέες επενδύσεις η αβεβαιότητα.

Τις ανησυχίες ξένων μεγαλοεπενδυτών εν όψει των επικείμενων εκλογών αλλά και λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί από τις επενδύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross πόνταρε σε βελτίωση της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο του 2014, όταν συμμετείχε σε σχήμα που επένδυσε 1,33 δισ. ευρώ στη Eurobank. Η αξία της επένδυσής του έχει υποχωρήσει κατά 30% λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και τις επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών λόγω των επικείμενων εκλογών.

"Ένα από τα ρίσκα που γνωρίζαμε όταν αναλάβαμε τις θέσεις αυτές, ήταν ότι ο Σαμαράς ενδέχεται να μην κυριαρχήσει. Σαφώς, το βασικό που έχει αλλάξει προς το αρνητικότερο είναι το πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωστό για τις αντικαπιταλιστικές του θέσεις, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις", σημείωσε.

Ο κ. Ross τονίζει ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς στις κατοικίες ανθρώπων που δεν πληρώνουν τα στεγαστικά τους είναι κακή για τους Έλληνες πολίτες καθώς και για την επένδυσή του στην τράπεζα, καθώς αποτρέπει τη σωστή λειτουργία των τραπεζών και της αγοράς real estate.

Ενας ακόμη μεγαλοεπενδυτής που έχει ποντάρει στην ελληνική αγορά, ο διαχειριστής hedge fund, John Paulson, με θέσεις στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -6,42% και την Πειραιώς, έχει παγώσει τα επενδυτικά του σχέδια στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο.

"Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα. Η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει πτώση του χρηματιστηρίου και αναβολή των νέων επενδύσεων", δήλωνε.