27 Ιανουαρίου 2015

Διαταγή "καθήλωσης" ελληνικών F-16-To F-16 έπεσε στο «χειρότερο δυνατό σημείο»-Ποιοι είναι οι δύο Ελληνες που βρήκαν τραγικό θάνατο

Τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας με το ελληνικό F-16 που συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης στην αεροποριή βάση του Λος Γιάνος αναζητούν οι ισπανικές αρχές, ενώ οι Πολεμικές Αεροπορίες Ελλάδας και Γαλλίας θρηνούν τα συνολικά δέκα θύματα. Ιταλοί οι υπόλοιποι τραυματίες.

Το αεροσκάφος «συνετρίβη στο χειρότερο δυνατό σημείο», σύμφωνα με πηγές κοντά στην έρευνα, πέφτοντας σε σημείο που βρίσκονταν αρκετά μέλη του προσωπικού εδάφους αλλά και άλλα αεροσκάφη που υπέστησαν ζημιές.

Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος των δύο Ελλήνων χειριστών και οκτώ Γάλλων που βρίσκονταν στο έδαφος. Έχουν τραυματιστεί άλλα 21 άτομα (11 Γάλλοι και 10 Ιταλοί), εκ των οποίων επτά σε κατάσταση που χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή».

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν και η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι ξεκινούν για τη Μαδρίτη την Τρίτη.

Το διθέσιο αεροσκάφος ξεκίνησε στις 15:30 της Δευτέρας την απογείωση από τον διάδρομο 09-27 στη βάση του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε.

Ενώ βρισκόταν ελάχιστα μέτρα πάνω από τη μέση του διαδρόμου έχασε ώθηση για ανεξήγητο λόγο. Έγειρε προς τα δεξιά και συνετρίβη σε χώρο που γινόταν προετοιμάσια άλλων αεροσκαφών, πέφτοντας σε μία σφαίρα φωτιάς.

«Έπεσε στο χειρότερο δυνατό σημείο» αναφέρουν πηγές κοντά στην έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος που επικαλείται η El Pais. Στο σημείο της πρόσκρουσης εργάζονταν αρκετά στελέχη και ήταν συγκεντρωμένα αρκετά άλλα μαχητικά -ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον πέντε.

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε, σε συνδυασμό με το ότι, σύμφωνα με τις πηγές, το αεροσκάφος χρησιμοποιούσε τοξική ουσία για καύσιμο (υδραζίνη) καθυστέρησε και δυσκόλεψε ιδιαίτερα τη διάσωση των υπόλοιπων θυμάτων.

Ποιοι είναι οι δύο Ελληνες που βρήκαν τραγικό θάνατο από τη συντριβή του F-16 στην Ισπανία

Eπιβεβαιωθηκε τελικά ότι είναι νεκροί οι δύο Ελληνες χειριστές του F-16 που συνετρίβη χθες στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας σκορπώντας τον θάνατο, καθώς έπεσε πάνω σε άλλα αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο συνολικά 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 21.

To ΓΕΑ σήμερα το πρωί εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας επιβεβαιώνει το θάνατο των δύο Ελλήνων σμηναγών και δίνει στη δημοσιότητα και τα στοιχεία τους. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Λάσκαρη, 35 ετών, και Αθανάσιο Ζάγκα, 31 ετών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΑ έχει ως εξής:

«Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.

Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως».

Διαταγή "καθήλωσης" ελληνικών F-16 μετά από την τραγωδία στην Ισπανία - Πως έπεσε το F-16

Διαταγή “καθήλωσης” και ελέγχου των αεροσκαφών F -16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας δόθηκε αργά το βράδυ από το ΓΕΑ. Μετά από την συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου στην Ισπανία που προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό 21, οι υποψίες για βλάβη στο σύστημα ελέγχου πηδαλίων του αεροσκάφους οδήγησαν σ΄ αυτή την απόφαση . Είναι κάτι που προβλέπεται σε κάθε δυστύχημα για το οποίο υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια για τεχνική βλάβη.

Το fly by wire των F - 16 bkock 50 θα ελεγχθεί ,για να απαντηθεί αν κάποια βλάβη του οδήγησε στην ξαφνική κλίση του F-16 της 340 Μοίρας της ΠΑ,40 πόδια από το έδαφος κατά την διάρκεια της απογείωσής του από το αεροδρόμιο της Αλμπαθέτα στην Ισπανία. Όπως λένε οι Ισπανοί οι οποίοι “φιλοξενούσαν” μαχητικά αεροσκάφη από Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες, “το ελληνικό F -16 έπεσε την χειρότερη δυνατή στιγμή,στο χειρότερο σημείο”. Κι εννοούν ότι το αεροσκάφος “φορτωμένο” με καύσιμα, έπεσε στο σημείο του διαδρόμου που ήταν σταθμευμένα πολλα αεροσκάφη . Το ελληνικό F-16 έπεσε πάνω σε πέντε αεροσκάφη Mirage και Alpha Jet. Το γράφημα είναι από την ισπανική El Pais.

10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσα τους και οι δυο Έλληνες πιλότοι.  21 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο έδαφος. 11 Γάλλοι και 10 Ιταλοί. Επτά από τους 21 είναι σοβαρά και πέντε απ΄ αυτούς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης με σοβαρά εγκαύματα.

Ο πρωθυπουργός,της Ισπανίας Μ.Ραχόϊ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας και Ιταλίας αναμένονται στην Ισπανία και ο υοπυργός Άμυνας δήλωσε αργά τη νύχτα ότι επιδιώκει επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΕΘΑ.

Το ελληνικό F-16 συμμετείχε στο εκπαιδευτικό νατοϊκό πρόγραμμα ασκήσεων Tactical Leadership Program (TLP).