02 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΑΤΕ:Ενδεχόμενο εισφοράς 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές

Την ανάγκη επιστροφής στα ασφαλιστικά ταμεία μέρους των χρημάτων που χάθηκαν από το PSI και εύρεσης πηγών  χρηματοδότησης του ασφαλιστικού πέραν του κρατικού προϋπολογισμού τόνισε μιλώντας στoν ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 984" ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί εισφορά 1‰ (τις χιλίοις) στις τραπεζικές συναλλαγές για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως λέμε όχι για τα λιμάνια και τη ΔΕΗ, ενώ τις υπόλοιπες θα τις επανεξετάσουμε ώστε να αναθεωρηθούν οι όροι προς όφελος του Δημοσίου.

Αναλυτικά είπε:

"Οι φορολογικοί συντελεστές θα έχουν πολλές κλίμακες. (...)Στα ακίνητα δεν θα υπoβληθεί φόρος επί των υφιστάμενων αντικειμενικών, θα αλλάξουν οι αντικειμενικές. (...)Έχουμε περίπου 70 ή 80 δις ευρώ ανείσπρακτους φόρους. Από αυτά τα 50-60 είναι χαμένα, γιατί οι άνθρωποι έχουν πεθάνει, εταιρείες έχουν κλείσει. Ένα μέρος των υπολοίπων, αν καταφέρουμε να εισπράξουμε, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι περίπου στο 60%, ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 80%, δε λέω να φτάσουμε το 90% και που έχουν οι Σουηδοί αλλά το 70%, όπως ήταν πριν από την κρίση."

"Τα ταμεία χρειάζονται να πάρουν πίσω ένα μέρος από τη ζημιά του PSΙ, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεύτερον, όμως, χρειάζεται να βρούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης, διότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι δύσκολο να αντέξει, αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε διαρκώς να αυξάνουμε τις εισφορές.

Eρωθείς αν ισχύει αυτό που έχει ακουστεί το ένα τοις χιλοίς ποσοστό σε τραπεζικές συναλλαγές, απάντησε: "Θα το δούμε αυτό. (...)Μπορούν να βρεθούν έσοδα από τις δημόσιες παραγγελίες, με παρακρατήσεις με εισφορές."

" Θα σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που εφαρμόστηκε. Εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την δημόσια περιουσία για ανάπτυξη και αυτό μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους. Με την δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα υπάγεται η δημόσια περιουσία. (...) Το σίγουρο είναι ότι δεν πουλάμε λιμάνια, ότι δεν πουλάμε τη ΔΕΗ. Ορισμένες πωλήσεις που έχουν γίνει θα εξετασθούν για να δούμε αν είναι σκανδαλώδεις, όχι με σκοπό να ανακτήσει το δημόσιο αυτά που έχει πουλήσει, διότι αν το έχεις πουλήσει σε έναν άνθρωπο και έχει βάλει τα λεφτά του, δεν μπορείς να πας να το πάρεις πίσω. Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό-απλώς για να αποκατασταθούν τα συμφέροντα του δημοσίου".
Πηγή: www.athina984.gr


Πηγή:www.capital.gr