25 Φεβρουαρίου 2015

BINTEO-Ντράγκι: Τα 1,9 δις θα δοθούν μόνο αν η Ελλάδα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα

Ξέρει κανας μαλ@κας να μας πει πως τα κερδίσαμε αυτά και τα θεωρούμε δικά μας ή επειδή δε βγήκε στις τηλεοράσεις ο Σαμαράς να παλεύει με φανταστικούς εχθρούς δεν κατάλαβαν ότι τα πήραμε με επιτυχή διαπραγμάτευση... ξέρετε απ' αυτή που ο Χατζινικολάου λέει ότι δεν γίνονταν...

Ο λόγος για τα 1,9 δισ. ευρώ που ήθελε να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιστάθμισμα στα 2,2 δισ. ευρώ που δεν θα εισπραχθούν από ιδιωτικοποιήσεις

Σε «πολύφερνη νύφη» εξελίσσεται η υπόθεση των 1,9 δισ. ευρώ, το ποσό στο οποίο υπολογίζονταν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.



Το εν λόγω ποσό ήθελε να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοοικονομικό κενό από τις ελλειπείς εισπράξεις προκειμένου να καλυφθεί η πρόβλεψη για είπραξη 2,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Επειδή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παραπαίει και είναι αμφίβολο εάν θα εισπραχθεί έστω και ένα κλάσμα του προβλεπόμενου ποσού των 2,2 δισ. ευρώ, μέσα στο 2015, η κυβέρνηση πρότεινε στους Ευρωπαίους εταίρους να συμπεριληφθεί στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εάν η ΕΚΤ προτίθεται να δεχθεί ξανά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε από τις Βρυξέλλες σχετικά: «Συμφωνούμε να μεταφέρουμε το ισοδύναμο των κερδών από το ευρωσύστημα στο πορτοφόλι των ομολόγων προς την Ελλάδα, ως ενίσχυση στον προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα».