25 Φεβρουαρίου 2015

Το 21% των Γερμανών θέλει συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα-Με αρνητικό επιτόκιο πωλήθηκαν για πρώτη φορά τα 5ετή γερμανικά ομόλογα

Το 36% των Γερμανών που λέει «ναι» είναι ψηφοφόροι της Αριστεράς, το 32% των Πρασίνων και το 26% των Σοσιαλδημοκρατών

Μόλις ένας στους πέντε Γερμανούς (21%) τάσσεται υπέρ της παράτασης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το 36% των Γερμανών που λέει «ναι» στη συνέχιση της βοήθειας είναι ψηφοφόροι της Αριστεράς, το 32% των Πρασίνων και το 26% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Οι ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) που στηρίζουν την τετράμηνη παράταση φθάνουν μόλις το 11% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) το 22%.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της INSA,  Χέρμαν Μπίνκερτ, η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει τη συνέχιση της βοήθειας για την Ελλάδα και προσθέτει πως η πραγματική πλειοψηφία των πολιτών και η πιθανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκονται ουσιαστικά σε αντίφαση.

«Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες, εάν γίνει ο κανόνας», σημειώνει.

Με αρνητικό επιτόκιο πωλήθηκαν για πρώτη φορά τα 5ετή γερμανικά ομόλογα

Το Βερολίνο άντλησε 3,28 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,08%, καθώς οι επενδυτές επιζητούν την ασφάλεια του γερμανικού χρέους, ώστε να είναι διατεθειμένοι κυριολεκτικά να χάσουν χρήματα από την επένδυσή τους

Με αρνητικό επιτόκιο δημοπράτησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, 5ετή ομόλογα η Γερμανία, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Το Βερολίνο άντλησε 3,28 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,08%.

Το αρνητικό επιτόκιο αντανακλά την ασφάλεια του γερμανικού χρέους, που θεωρείται τόσο ασφαλές ώστε οι επενδυτές να είναι διατεθειμένοι κυριολεκτικά να δώσουν χρήματα για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα που δημοπράτησε 5ετή ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο (-0,02%), ρεκόρ που «έσπασε» σήμερα Τετάρτη η Γερμανία, με το -0,08%.

Σημειώνεται όμως πως η αγορά για τους γερμανικούς τίτλους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την αγορά για τους φινλανδικούς. Η μεγάλη ζήτηση για το γερμανικό χρέος, παρά το αρνητικό επιτόκιο, αποδεικνύει το αξιόχρεο του Βερολίνου.