02 Φεβρουαρίου 2015

Ομαδικά πυρά κατά Σαμαρά από 22 στελέχη της ΝΔ

Την αγωνία τους για το μέλλον της Ν.Δ και της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης εκφράζουν στα ''Παραπολιτικά'' κορυφαία ''γαλάζια'' στελέχη κάνοντας λόγο για λάθη που στοίχισαν σε εκλογικό επίπεδο.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ



Η βουλευτής Α’ Αθήνας και πρώην υπουργός δήλωσε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επέλεξε άλλον δρόμο από αυτόν που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία. Δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη, αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Με ιδιαίτερο κόστος. Προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Κάναμε επώδυνες, αλλά αναγκαίες αλλαγές για τη χώρα. Είχαμε μεγάλες συλλογικές επιτυχίες, που απέδωσαν αποτελέσματα στους πολίτες. Εγιναν, όμως, και λάθη, τα οποία πληρώσαμε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Υπήρξαν λάθη που δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε. Υπήρξαν και λάθη που δεν προλάβαμε να διορθώσουμε. Αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν. Τώρα, αφού κάνουμε άμεσα την αποτίμηση, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε μπροστά. Να απαντήσουμε με καθαρές θέσεις και ρεαλισμό. Να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη πολιτική ατζέντα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Να αναζητήσουμε τις συνθέσεις και τις συμμαχίες για να κάνουμε μια νέα αρχή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να μπούμε σε συνθήκες εσωστρέφειας. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη ήταν και είναι η παράταξη της ευθύνης. Οφείλει να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και σιγουριάς για τον τόπο. Εχει μεγάλη ιστορία προσφοράς και ισχυρές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να ισχυροποιήσουμε. Αμεσα και αποτελεσματικά».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


Η βουλευτής και πρώην υπουργός έκανε την εξής δήλωση: «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να αναλύσει με σοβαρότητα τα αίτια της ήττας στις εκλογές. Ο στρουθοκαμηλισμός ή η άρνηση της ήττας είναι συνταγή αποτυχίας. Εγγύηση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι μόνο η Ν.Δ., ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της κυβέρνησης για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη».

KΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ


Ο βουλευτής Β’ Αθήνας και πρώην υπουργός δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς εσωστρέφεια. Ολα τα στελέχη πρέπει να συμμετάσχουν, χωρίς αμφισβήτηση προσώπων. Η κυβέρνησή μας έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν ερμηνεύτηκε, όμως, σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ο ανασχηματισμός που έγινε τον περασμένο Ιούνιο δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης του μεταρρυθμιστικού έργου. Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που βγάζω από το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Το πρώτο είναι ότι χάσαμε το Κέντρο από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χωρίς τον μεσαίο χώρο, χωρίς το Κέντρο, δεν ξέρω πού αλλού μπορεί να απευθύνει το μήνυμά της η Ν.Δ. Αλλωστε, το κόμμα μας πετύχαινε μεγάλες νίκες όταν ανοιγόταν στον μεσαίο χώρο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τη διείσδυσή μας στις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες, καθώς σήμερα η Νέα Δημοκρατία, κατά βάση, είναι ένα κόμμα ηλικιωμένων».

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ


Ο βουλευτής Β’ Αθήνας και πρώην υπουργός σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε τα αίτια της ήττας και τα λάθη μας συντεταγμένα με τις διαδικασίες που προβλέπονται. Το κόμμα μας δεν είναι μαυσωλείο. Οφείλουμε να διαχειριστούμε την ήττα μας με αξιοπρέπεια και χωρίς να πληγώσουμε τον ψυχισμό των οπαδών μας. Η Ν.Δ. έρχεται από μακριά και πρέπει να πάει μακριά. Είναι η κεντροδεξιά παράταξη της χώρας με την καραμανλική και φιλελεύθερη παράδοσή της. Πρέπει, λοιπόν, να ανασυγκροτηθούμε γρήγορα για να ασκήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση. Να προετοιμαστούμε για να είμαστε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση όταν χρειαστεί. Και πιστεύω ότι αυτό δεν θα αργήσει».

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


O πρώην βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Μετά από μια τέτοια ήττα, ο λόγος πρέπει να περάσει στα αρμόδια όργανα του κόμματος».

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ


Ο βουλευτής Α’ Αθήνας, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Ο κόσμος στις ευρωεκλογές μάς είχε προειδοποιήσει και δεν τον ακούσαμε. Ελπίζω ότι θα λάβουμε το μήνυμα που μας έστειλαν την περασμένη Κυριακή. Πρέπει να γίνει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Την ερχόμενη εβδομάδα το κόμμα μας οφείλει -και έτσι θα γίνει- να παρουσιαστεί, σοβαρό και συγκροτημένο, στην πρώτη κοινοβουλευτική μάχη για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης. Ολα τα άλλα μπορούν να περιμένουν».

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ


Ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός είπε: «Ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να κάνουμε ουσιαστική ενδοσκόπηση και αυτοκριτική χωρίς αλαζονεία. Να βάλουμε την παράταξη πάνω από τα πρόσωπα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο ποσοστό που αντιστοιχεί στον καθένα, ενεργώντας όμως με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όπως πρέπει σε ένα μεγάλο, σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα. Παρά την εκλογική ήττα, η πολιτική μάχη είναι ανοιχτή και θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ


Η πρώην υφυπουργός δήλωσε: «Η παράταξη πρέπει άμεσα να επιστρέψει στις αξίες της. Η κομματική ηγεσία απέτυχε πλήρως και η ομάδα πέριξ του πρωθυπουργού δεν τα κατάφερε, καθώς έχασε την ουσία και υπέπεσε σε επικοινωνιακά λάθη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός δήλωσε: «Τα λάθη στην πολιτική μας και οι κακοί χειρισμοί, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική, προκάλεσαν μια λάθος εικόνα για τη Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία. Τώρα, με γενναία αυτοκριτική, τόσο στην πολιτική μας όσο και στα πρόσωπα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βγούμε μπροστά από τα γεγονότα, με διαφορετικό λόγο. Με καθαρό πολιτικό λόγο και με γνώμονα τη νέα κατάσταση, οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε, πέρα από πρόσωπα, για το καλό της παράταξης και της πατρίδας. Ο διάλογος και η αυτοκριτική πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Το συνέδριο, όποτε και αν γίνει, θα είναι η επιβεβαίωση των όσων έχουμε ήδη συμφωνήσει».

ΓΕΡ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ


Ο βουλευτής Β’ Αθήνας και πρώην υφυπουργός σημείωσε: «Δεν πρόκειται τώρα που έχασε η Νέα Δημοκρατία να αρχίσω να βρίζω. Η ήττα και η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα προκαλούν προβληματισμό. Πρέπει να υπάρξει μια εκ βάθρων αναδιοργάνωση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι πια θέμα προσώπων. Οι αλλαγές πρέπει να είναι σαρωτικές».

ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Ο βουλευτής Λάρισας και πρώην αναπληρωτής υπουργός είπε: «Η εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι βαριά. Εξαιτίας τόσο της μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και της αποδυνάμωσής της σε παραδοσιακά φιλικές προς αυτήν κοινωνικές ομάδες. Θεωρώ ότι οι αιτίες της ήττας εντοπίζονται στη λανθασμένη επικοινωνιακή τακτική, από την οποία έλειψαν η θετική προοπτική και η πειστική πολιτική πρόταση, αλλά και στα σοβαρά λάθη που έγιναν στο κυβερνητικό έργο μας και μας αποξένωσαν από τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκκαλιά της παράταξής μας. Τώρα, οφείλουμε να αναλύσουμε σε ανοιχτή συζήτηση στα αρμόδια όργανα το αποτέλεσμα και να αποδοθούν οι ευθύνες».

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Ο βουλευτή Ευβοίας και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Λάθος η καμπάνια του φόβου. Επρεπε να έχουμε επικεντρωθεί σε μια κεντρώα στρατηγική. Πρέπει άμεσα να στραφούμε προς το Κέντρο».

ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣ


Ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην υπουργός σημείωσε: «Πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της ήττας. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ευθύνες. Η επικοινωνιακή καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας έπρεπε να έχει εστιάσει σε όσα κάναμε εμείς και όχι στον φόβο. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε το ιδεολογικό στίγμα μας και να απευθυνθούμε ξανά στον μεσαίο χώρο».

A. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ


Ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας ΠΕ της Ν.Δ. είπε: «Πρέπει να γίνει συνέδριο, αλλά να μην οδηγηθούμε σε φαινόμενα φιλαθλοποίησης. Πρέπει να γίνει σοβαρή πολιτική ανάλυση για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος. Τα όργανα του κόμματος πρέπει να εκσυγχρονιστούν στα πρότυπα των ευρωπαϊκών κομμάτων».

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ


Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Πρέπει να λειτουργήσουν και πάλι τα όργανα του κόμματος. Να εκδημοκρατιστούμε ξανά. Να δούμε ποιοι μας ψήφισαν επειδή τους φόβιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι είναι οι πραγματικοί οπαδοί μας και να ανοιχτούμε σε αυτούς. Σε αυτές τις εκλογές καταργήθηκε η έννοια του κομματικού μηχανισμού. Κάποιοι έδειξαν ότι είχαν ιδιοκτησιακή αντίληψη της παράταξης».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ


Ο βουλευτής Καρδίτσας και πρώην αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Η μεγάλη ήττα που υπέστη η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές οφείλεται κυρίως στην επί μακρόν άσκηση μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Ωστόσο, εκτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να δεχθούμε πως η προεκλογική στρατηγική δεν απέδωσε, μιας και επικοινωνούσε “λανθασμένα” μηνύματα. Τα κόμματα εξουσίας οφείλουν, ειδικά μετά από μεγάλες εκλογικές ήττες, να κάνουν αυτοκριτική, προσδιορίζοντας τους λόγους της αποτυχίας και αποδίδοντας ευθύνες».

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Η βουλευτής Β’ Αθήνας σημείωσε: «Για την ήττα φταίει σίγουρα το timing των εκλογών, καθώς η κυβέρνηση ήταν σε ένα κρίσιμο σημείο, λίγο πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά με ελάχιστα ατού στα χέρια της. Ωστόσο, έγιναν λάθη και άστοχες πολιτικές επιλογές από τις ευρωεκλογές και μετά. Οσο για την προεκλογική περίοδο, νομίζω ότι τα κάναμε όλα λάθος. Θάψαμε ό,τι έργο είχαμε κάνει και επικεντρωθήκαμε στα σενάρια καταστροφής. Η Ν.Δ. ασφαλώς θα πρέπει να οδηγηθεί σε συνέδριο».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ


Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός τόνισε: «Με ψυχραιμία πρέπει να ανοίξει ο διάλογος στην παράταξη για τα αίτια και τους αίτιους της βαριάς ήττας. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε τον διάλογο».

N. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


Ο βουλευτής Καβάλας και πρώην υφυπουργός δήλωσε: «Πρέπει, οπωσδήποτε, να μιλήσουμε μεταξύ μας. Δεν έχει σημασία αν θα είναι συνέδριο ή Κ.Ο. Πρέπει να αναζητηθούν τα λάθη και οι φταίχτες. Ο Σαμαράς πρέπει να ακούσει αυτό που μέχρι τώρα δεν καταφέραμε να του πούμε, λόγω των τειχών του περιβάλλοντός του».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ


Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα σαφώς αποτελεί ήττα της Νέας Δημοκρατίας, που οφείλεται σε λάθος χειρισμούς της συγκυβέρνησης, σε υποχώρηση του μεταρρυθμιστικού πνεύματος, κυρίως μετά τις ευρωεκλογές, και σε εγγενείς αδυναμίες των κομματικών δομών, που τόσο κατά τις ευρωεκλογές όσο και κατά τις πρόσφατες εκλογές λειτούργησαν ασυνάρτητα και ασύνταχτα, με αποτέλεσμα να δώσουν τη δυνατότητα ενίσχυσης σε κάποιους εις βάρος άλλων από κεντρικές κομματικές βαθμίδες. Επιβάλλεται εσωκομματικός δημοκρατικός διάλογος, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και, με βάση αυτές, να καταλήξουμε στις αναγκαίες συνθέσεις, που θα δώσουν τον τόνο της ανασυγκρότησης του κόμματος, ώστε να είναι έτοιμο να ξεκινήσει νέους αγώνες, μακριά από ακροδεξιά σύνδρομα και εθνικολαϊκιστικές ιδεοληψίες, που νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ζημιώσει την παράταξη, αφού την έχουν εκτρέψει σε έναν περιορισμένο βαθμό από τις βασικές αρχές και αξίες του δημοκρατικού κοινωνικού φιλελευθερισμού, που εκφράζει κοινωνικά τα μεσαία και τα μικρά αστικά στρώματα της κοινωνίας».

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Ο πρώην υφυπουργός τόνισε: «Υποχρεωτικότατη η συζήτηση για τα αίτια των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αμεσα να γίνει συνδιάσκεψη στο κόμμα. Αυτή θα αποφασίσει αν θα πάμε σε Εκτακτο Συνέδριο. Επρεπε να έχουμε μια πιο διευρυμένη προεκλογική στρατηγική».

ΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ


Ο πρώην βουλευτής υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάει σε συνέδριο και να δώσει από την αρχή ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, βασισμένο στις αρχές της παράταξης. Οσον αφορά την ήττα πρέπει να μιλήσουμε για το αποτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα».

Των Θανάση Φουσκίδη και Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ