02 Φεβρουαρίου 2015

"Εμφύλιος" για τις θέσεις μετακλητών υπαλλήλων

Περιζήτητες οι καρέκλες των επιστημονικών συνεργατών ενώ κάποιοι βάζουν μέσο για να παραμείνουν
 
Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και, δευτερευόντως, στη Ν.Δ. γίνεται «σκοτωμός» προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις μετακλητών και οι αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων που δικαιούνται τα δύο κόμματα.
Κι αυτό γιατί, όπως έγραψε το SECRET, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η σημαντική αύξηση του ποσοστού του κόμματος της Κουμουνδούρου τού δίνει τη δυνατότητα να διευρύνει τον αριθμό των αποσπασμένων, αλλά και των μετακλητών υπαλλήλων του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν ποσοστό μικρότερο του 10% δικαιούνται 40+ το ποσοστό τους (στρογγυλοποιημένο) αποσπασμένους υπαλλήλους. Κόμματα με ποσοστό μεγαλύτερο του 10% δικαιούνται 30+ το ποσοστό τους x2 (στρογγυλοποιημένο) υπαλλήλους». Με το ποσοστό του 36%, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί πλέον να έχει τουλάχιστον 102 αποσπασμένους υπαλλήλους, έναντι 84 στην τελευταία Βουλή. Ετσι, για αυτές τις περίπου 20 επιπλέον θέσεις γίνεται ήδη του Κουτρούλη το πανηγύρι. Κι αυτό γιατί υπάρχουν κι ορισμένες επιπλέον παροχές στους μισθούς και τα επιδόματα, που καθιστούν ελκυστική τη συγκεκριμένη απόσπαση.

Στη Νέα Δημοκρατία οι αλλαγές είναι οριακές. Το κόμμα του Αντ. Σαμαρά δικαιούνταν 88 αποσπασμένους υπαλλήλους μέχρι σήμερα και τώρα μπορεί να έχει 84, αλλά, αν στο Κοινοβούλιο κάνουν τα «στραβά μάτια», κάτι μάλλον συνηθισμένο, ελάχιστοι θα «κινδυνεύσουν» κι αυτοί θα είναι ρουσφέτια βουλευτών που δεν επανεξελέγησαν. Σημαντική θα είναι και η μείωση των υπαλλήλων του ΠΑΣΟΚ, που από περίπου 64, θα γίνουν 48, ενώ το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝ.ΕΛ. θα έχουν μικρές διακυμάνσεις. Μάλιστα, στο ΠΑΣΟΚ οι υπάλληλοι βάζουν ως «μέσο» βουλευτές για να παραμείνουν στις θέσεις τους. Οσο για το «Ποτάμι», αυτό θα έχει 46 αποσπασμένους από το Δημόσιο. Χαμός γίνεται και για τις θέσεις των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών, που στην προηγούμενη Βουλή ήταν συνολικά (μαζί με τους ευρωβουλευτές) 572. Κάθε βουλευτής δικαιούται έναν ή δύο επιστημονικούς συνεργάτες. Πρόκειται για θέσεις περιζήτητες, διότι ο μέσος καθαρός μισθός για τους επιστημονικούς συνεργάτες (που είναι μετακλητοί υπάλληλοι) αγγίζει τα 1.300-1.400 ευρώ και επιπλέον 120 ευρώ δίνονται κάθε μήνα για υπερωρίες, δηλαδή 1.500 ευρώ τον μήνα.