13 Φεβρουαρίου 2015

ΣΙΓΑ ΤΟ ΚΑΛΣΟΝ ΡΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΣΟΛΙΑ!! Νίκος Φίλης: "Δεν υπάρχουν άδειες στα κανάλια"

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε σχετικά με τις χθεσινές διαδηλώσεις:

«Αυτές όλες οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν ήταν εναντίον της κυβέρνησης, όπως συνηθίζονταν να γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό έχει σημασία. Για πρώτη φορά κατεβαίνουν πολίτες και διαδηλώνουν στο πλευρό της κυβέρνησης».

Ο κύριος Φίλης αναφέρθηκε στην εκπομπή «Σκληρό Ροκ» και στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος- δανειστών: «Είχαμε διαφωνία χωρίς ρήξη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ναυάγιο. Υπήρξε διαφωνία χωρίς ρήξη. Υπάρχουν ωστόσο, ακόμα αρκετά ανοιχτά ζητήματα, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία. Χρειάζεται να δουλέψει ακόμα η πολιτική διαπραγμάτευση. Στη σύνοδο κορυφής έγιναν και οι αναγκαίες συστάσεις και οι αναγκαίες τοποθετήσεις, που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, αλλά εμείς είμαστε αισιόδοξοι».

Σε ότι αφορά την υστέρηση των εσόδων, ο κύριος Φίλης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, είπε ότι : «Τα φαινόμενα αυτά τα είχαμε διαπιστώσει και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Και μάλιστα, για αυτό τον λόγο, ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, απεύθυνε έκκληση στους Έλληνες να πληρώσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες μέχρι και τον Μάρτιο. Το ότι έχουμε υστέρηση εσόδων δεν σημαίνει ότι δεν θα υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Εάν χρειαστεί θα τα βρούμε από αλλού. Οποιαδήποτε αναζήτηση χρημάτων που αφορούν την ενίσχυση των δημοσιονομικών εσόδων στη βάσει της αλληλεγγύης, θα γίνει από την ευρωπαϊκή ένωση. Έχει γίνει όμως και σχετική συζήτηση και με την Κομισιόν. Υπάρχει και ένας όρος που αφορά την χρηματοδότηση του προγραμμάτων της δράσης της ανθρωπιστικής κρίσης».

Για το θέμα των πρωτοβουλιών που θα παρθούν από την νέα κυβέρνηση, ο κύριος Φίλης τόνισε ότι: «Άκουσα προσεκτικά τους αρμόδιους υπουργούς. Ο κύριος Νικουλούδης είναι ένας άνθρωπος του κράτους, θέλει και μπορεί να χτυπήσει τα κυκλώματα της διαφθοράς. Μίλησε για μια απίστευτη φοροδιαφυγή. Μην ξεχνάτε ότι οργιάζει το λαθρεμπόριο και των καυσίμων, αλλά και των τσιγάρων, και αυτά βεβαίως είναι τεράστια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Όσο αφορά τις άδειες των καναλιών, ο κύριος Φίλης επισήμανε ότι : «Υπάρχει διπλή δέσμευση των κυρίων Σταθάκη και Παππά. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα προχωρήσουν στην προκήρυξη σχετικών αδειών. Δεν υπάρχουν άδειες όπως ξέρετε. Θα μπούμε σε διαδικασία συζήτησης και διαλόγου. Σημασία έχει και πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εταιρείες που κατέχουν δημόσιες συχνότητες είναι οι περισσότερες χρεοκοπημένες. Θα μπουν πλέον κανόνες. Δεν μπορεί να κλείνει μία μικρομεσαία επιχείρηση, ενώ εκείνοι - οι επιχειρήσεις ενημέρωσης-, αφειδώς παίρνουν δάνεια και χωρίς μάλιστα να πληρώνουν την συμμετοχή τους».

Σχετικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1: «Είναι άσκοπη η ονοματολογία, και αυτό γιατί μπορεί να προσβάλουμε και ανθρώπους έτσι. Εγώ, εάν με ρωτάτε, θέλω ένα πρόσωπο που να ανταποκρίνεται και να συμβολίζει τις αρχές της δημοκρατίας, είτε είναι πολιτικό πρόσωπο ή όχι. Το πρόσωπο που θα προταθεί πρέπει να έχει πολιτική αυτονομία. Να έχει διπλωματική συμπεριφορά, να προωθεί με δυναμισμό τη χώρα μας στο εξωτερικό. Πιθανολογώ ότι τη Δευτέρα μάλλον θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα, ωστόσο δεν θέλω να λέω και πράγματα από το μυαλό μου. Ίσως και η σχετική ανακοίνωση να γίνει και μετά την διαπραγμάτευση».