13 Φεβρουαρίου 2015

Θα... “φάει ξύλο” ο Βαρουφάκης για τα έσοδα

Οι ομάδες διαπραγμάτευσης σηκώνουν τα μανίκια από σήμερα, όμως η ελληνική πλευρά ήδη έχει ένα σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Οι δανειστές μπαίνουν με γκολ από τα αποδυτήρια...

Ας υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά, σε τεχνικό επίπεδο η κοστολόγηση των αλλαγών που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση “περάσει” και υπάρξει ο επιθυμητός συμβιβασμός το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup προς έγκριση απ' όλους.

Εκεί ωστόσο δεν θα υπάρξει μια απλή τυπική διαδικασία, όπου με το χαμόγελο στα χείλη οι εταίροι απλά θα περάσουν για να υπογράψουν ένα χαρτί, αλλά θα υπάρξει συζήτηση. Τα στοιχεία θα αναλυθούν και εκεί οι εταίροι θα θέσουν τα δικά τους ζητήματα.

Ως δανειστές είναι βέβαιο ότι θα επικεντρώσουν τα ερωτήματά τους στα έσοδα και τα έξοδα και εδώ υπάρχει πρόβλημα.
Ήδη έχει καταγραφεί μια μαύρη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους ενός δισεκατομμυρίου.

Αυτό είναι το... γκολ των δανειστών έναντι της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να ... ανατρέψει το σκορ.

Εκεί οι εταίροι έχουν να βγάλουν διάφορα χαρτιά στο τραπέζι που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά.
Για παράδειγμα στον δεν θέλουμε τρόικα η απάντηση είναι ότι από την αποχώρηση της τρόικας τον Δεκέμβριο ως τώρα η μαύρη τρύπα στα έσοδα είναι 2 δισ. ευρώ.

Οι εταίροι, ως δανειστές, είναι δεδομένο ότι θα ρίξουν στο τραπέζι και το πρόβλημα με τη μη πληρωμή χρεών, λόγω εξαγγελιών της κυβέρνησης, περί αλλαγής φόρων και νέων ρυθμίσεων, αλλά και της εξαγγελίας για πάγωμα κατασχέσεων λόγω χρεών.

Με άλλα λόγια οι εταίροι ως δανειστές έχουν αρκετά επιχειρήματα να πατήσουν ώστε να κάνουν τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις...