02 Φεβρουαρίου 2015

Τα ''θηλυκά μυαλά'' της κυβέρνησης-Οι σύζυγοι των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα

Πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα, συνηθίζεται να λέγεται. Μπορεί να μην ξέρουμε ακόμη αν η νεοσύστατη συγκυβέρνηση αποτελείται από ικανούς άνδρες, σίγουρα όμως οι σύζυγοι αυτών κλέβουν την παράσταση. Αλλες περισσότερο γνωστές, άλλες στη σκιά των συντρόφων τους, άλλες με έντονες πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες και άλλες ακολουθώντας τη δική τους, διαφορετική επαγγελματική πορεία. Ολες μαζί και η κάθε μία ξεχωριστά, όμως, στηρίζουν και χειροκροτούν τη νέα κυβέρνηση και την -ομολογουμένως χωρίς πολλά κοινά- συνεργασία, με βασικό στόχο το κοινό συμφέρον.

Δίνουν συμβουλές, λένε τη γνώμη τους, αδιαφορούν… Ποτέ δεν θα μάθουμε. Το μόνο βέβαιο είναι πως, αν και οι σύζυγοί τους μετρούν ελάχιστα εικοσιτετράωρα στις υπουργικές καρέκλες, εκείνες ήδη συγκεντρώνουν τα βλέμματα, διακριτικά και αδιάκριτα, πάνω τους.

Η πλειοψηφία της νέας Βουλής και, ακόμη περισσότερο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι καινούργια πρόσωπα, αν όχι σε πολιτική ή βουλευτική εμπειρία, σίγουρα στους υπουργικούς θώκους. Διαβάσαμε τα βιογραφικά τους και μάθαμε για τη μέχρι σήμερα πορεία τους, τις φοιτητικές ανησυχίες τους και τις επαγγελματικές επιτυχίες τους. Ωστόσο, στο «μικροσκόπιο» δεν θα μπορούσαν να μην μπουν και οι γυναίκες που στέκονται στο πλευρό τους. Η εξωτερική εμφάνιση, η ηλικία, οι στυλιστικές επιλογές, οι φιλίες τους, η επαγγελματική σταδιοδρομία τους, αλλά και τα ενδιαφέροντά τους δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα…

Με τους περισσότερους νέους υπουργούς να ανήκουν στο κλαμπ των παντρεμένων, οι σύζυγοι που ξεχώρισαν είναι εκείνες που θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια… εναλλακτική κυβέρνηση για τον Ελληνα νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αφού οι επαγγελματικές δραστηριότητές τους ποικίλλουν.

Θέμις Γκέκου
Κεφάλαιο στη ζωή του Σταθάκη


Είναι η σύντροφος ζωής του επικεφαλής του υπερυπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη. Ζει μαζί με τον σύζυγό της και τη 18χρονη κόρη τους, Δωροθέα, στην Κρήτη, αφού μέχρι και πριν από λίγο καιρό ο κ. Σταθάκης ήταν καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Eπιστημών στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, στο Pέθυμνο. Ως καλλιτεχνική φύση, η κ. Θέμις Γκέκου ασχολείται με οτιδήποτε μπορεί να «ομορφύνει» τη ζωή της, όπως με την Οργανωτική Επιτροπή των Σχολικών Φεστιβάλ Χανίων. Ενα άλλο κεφάλαιο στη ζωή της είναι οι μεταφράσεις, ενώ στο βιογραφικό της υπάρχουν ακόμη και βιβλία, με ένα από αυτά, το «Κρήτη ένας κοινός κόσμος - Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στη Μεσόγειο των πρώιμων νεότερων χρόνων», να διδάσκεται στο Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ζωή Κεμανέ
Το στήριγμα του Αποστόλου

Η Ζωή Κεμανέ είναι γνωστή δικηγόρος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Εύβοιας. Η σύζυγος του νέου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, είναι το ίδιο ήρεμη και διακριτική όσο και ο υπουργός, ο οποίος ανέκαθεν ξεχώριζε για την ευγένεια και την απλότητά του. Το ζευγάρι μετρά πολλά χρόνια κοινής ζωής και έχουν δύο κόρες, την Ελενα, δικηγόρο στο επάγγελμα, και τη Μαρία, η οποία είναι φιλόλογος. Η κυρία Κεμανέ ακολουθεί παντού και στηρίζει τον νέο υπουργό, ενώ στωικά κατανοεί το δύσκολο πρόγραμμα που του επιβάλλουν οι υποχρεώσεις του. Ομως, με κάθε ευκαιρία η Ζωή Κεμανέ και ο Βαγγέλης Αποστόλου προτιμούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές της Εύβοιας και να πηγαίνουν για φαγητό στις γύρω περιοχές.

Τ. Χριστοδουλοπούλου
Παρούσα στους αγώνες

Είναι αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και σύζυγος του νέου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι γνωστή στην πολιτική ζωή του τόπου και μαχόμενη από τα φοιτητικά της χρόνια, με το βιογραφικό της να είναι γεμάτο από έντονη συνδικαλιστική δράση, κυρίως ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και τον ρατσισμό. Το υπουργικό ζευγάρι αποτελεί ακόμη μία «πρωτοτυπία» της νέας κυβέρνησης, αφού δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο συγκεκριμένος παράγοντας, όμως, δεν σήμαινε τίποτα για τον νέο πρωθυπουργό, αφού η παρουσία και των δύο νέων υπουργών στα κοινά ήταν τέτοια, που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα μπορούσε παρά να τους αξιοποιήσει χωρίς δεύτερη σκέψη.
Καρίν Γραμμενίδου
Με τον Κουράκη και στα δύσκολα

Η Καρίν Γραμμενίδου έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στον χώρο της Αριστεράς. Μέλος του ΚΚΕ από το 1974 και κατόπιν του Συνασπισμού, η σύζυγος του νέου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη, είναι εκείνη που τον συντροφεύει στα δύσκολα και τα εύκολα. Πανεπιστημιακός στο επάγγελμα, έχει διατελέσει γραμματέας του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Μάλιστα, με τόσο μακρά ιστορία στον χώρο, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ασχοληθεί και λίγο πιο ενεργά. Ετσι, στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη συμπρωτεύουσα με τον συνδυασμό του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», πόλη στην οποία ζει μόνιμα.

Ελενα Τζούλη
Το «χαρτί» του Καμμένου


Γοητευτική, δυναμική, δραστήρια και πάντα στο πλευρό του προέδρου του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας, η Ελενα Τζούλη φαντάζει το καλύτερο «χαρτί» από όσα έχει στα χέρια του ο Πάνος Καμμένος . Γνωρίστηκαν σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, με την όμορφη δικηγόρο να κλέβει αμέσως το μυαλό του -τότε- «γαλάζιου» βουλευτή, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, μαζί με την ίδρυση των ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Καμμένος έγινε για τέταρτη φορά πατέρας, αφού είχε ήδη τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Μάλιστα, η Ελενα Τζούλη έχει επιλέξει μία πιο ενισχυμένη θέση δίπλα στον σύντροφό της, όντας και η νομική σύμβουλος των ΑΝ.ΕΛ. Πρόσφατα συγκέντρωσε και τα φώτα της δημοσιότητας, αφού ανέλαβε την υπεράσπιση του βουλευτή του κόμματος Παύλου Χαϊκάλη.

Σίσσυ Αλμπανοπούλου
Η... ψυχολόγος του Ξυδάκη

Είναι μία από τις πιο γνωστές κλινικές ψυχολόγους-ψυχοθεραπεύτριες της χώρας. Η Σίσσυ Αλμπανοπούλου, σύζυγος του δημοσιογράφου και νέου αναπληρωτή υπουργού του υπερυπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκου Ξυδάκη, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα. Στις γειτονιές της πρωτεύουσας μοιράζει τη μέρα της ανάμεσα στους άνδρες της ζωής της, τον σύζυγό της και τους δύο γιους τους, Γαλάτη και Αντώνη, φοιτητές στα τμήματα Μαθηματικού και Τουρισμού αντίστοιχα, και φυσικά στη δουλειά της. Μάλιστα, αρκετές φορές έχει ξεχωρίσει για τις συνεντεύξεις της πάνω σε θέματα ψυχολογίας, ενώ ακόμη έχει ασχοληθεί με τις τύψεις που μπορούν να προκληθούν στον άνθρωπο από την κατανάλωση… φαγητού.

Ορσαλία Προίσκου
Στο πλευρό του Σκουρλέτη
Είναι η σύζυγος του νέου υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη. Η Ορσαλία Προίσκου είναι δυναμική, δραστήρια και το ίδιο «μάχιμη» και ετοιμόλογη με τον γνωστό οικονομολόγο. Σπούδασε στο ΤΕΙ Πάτρας και είναι μητέρα δύο αγοριών, τα οποία αποτελούν βασική προτεραιότητά της, ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι η δίδυμη αδελφή της, Παγώνα. Είναι η πιο φανατική υποστηρίκτρια του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει σε κάθε συγκέντρωση ή κινητοποίηση του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, οι αγαπημένες της στιγμές είναι εκείνες που «δραπετεύει» από την Αθήνα, πάντα παρέα με τους τρεις άνδρες της ζωής της. Ιδανικός προορισμός για εκείνη είναι οποιοδήποτε μέρος μακριά από την πρωτεύουσα, ενώ ο πιο συνηθισμένος είναι το ξενοδοχείο «Χελμός» στα Καλάβρυτα, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του γαμπρού της, Χάρη Κακανά.

Ευαγγελία Σαλτού
Το alter ego του Στρατούλη

Το έτερον ήμισυ ενός από τα πιο γνωστά και αγαπητά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του Δημήτρη Στρατούλη, είναι η Ευαγγελία Σαλτού. Αν και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ακόμη και να συνοδεύει τον σύντροφό της στις πολιτικές και κοινωνικές υποχρεώσεις του, έχει κάνει και εκείνη τα δικά της δειλά βήματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Ενωσης Ελλήνων Εργατολόγων, η δράση της στα εργατικά θέματα είναι γνωστή. Δοκίμασε τις δυνάμεις της στα κοινά βάζοντας υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Συμπολιτεία Ξηρομεριτών» τον περσινό Μάιο.

Δανάη Στράτου
Μια καλλιτέχνις για τον Βαρουφάκη


Ο σύζυγός της και νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς πανελλαδικά. Η Δανάη Στράτου είναι μία από τις πιο γνωστές εικαστικούς της χώρας, που όμως απέχει από την πολιτική και αρκείται στο να στηρίζει και να συνοδεύει τον μέχρι πρότινος σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα, όπου χρειάζεται. Εκτός από διάσημη καλλιτέχνις, είναι και μέλος της γνωστής οικογένειας Στράτου, που ίδρυσε την Πειραϊκή Πατραϊκή, και κόρη της γνωστής γλύπτριας και εικαστικού Ελένης Πόταγα-Στράτου. Τα έργα της έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό, μέσω διάφορων εκθέσεων, μερικές εκ των οποίων στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, αλλά και στο «Salon de Bricolage». Επίσης, δικό της είναι και το μοναδικό εικαστικό έργο Τέχνης «Desert Breath» (συνολικής επιφάνειας 100.000 μ2), που δεσπόζει στην περιοχή Ελ Γκούνα, στην έρημο Σαχάρα της Αιγύπτου, που φαίνεται ακόμα και από το Διάστημα.

Της Πέννυς Κουλιζάκου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ