10 Φεβρουαρίου 2015

Πήγαμε σε άλλο βιβλίο Γιάν(ν)η; Στο Θεωρία Παιγνίων;

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Όλοι ευχόμαστε να πείσει τους εταίρους η κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα της επιτρέψει να κερδίσει χρόνο. Όμως ελπίζω να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός διαφορετικός από εκείνον που έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει ο κ. Βαρουφάκης. Ή κάποια μυστική συμφωνία που δεν γνωρίζουμε. Η οποία θα μεταλλάξει ιδέες και προτάσεις που μέχρι πρόσφατα απορρίπτονταν, σε επιλέξιμες και... εύπεπτες. Γιατί πραγματικά δεν μπορώ ούτε να το σκέφτομαι το ενδεχόμενο, κρίνοντας από όσα λέει ο ΥΠΟΙΚ, απλά να… αλλάξαμε βιβλίο του. Και από το «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», να έχουμε περάσει τώρα στη «Θεωρία Παιγνίων»!!!

Ενδιαφέροντα και τα δύο, αλλά το μεν πρώτο ως ιδέα δεν έχει βρει ανταπόκριση στις διαπραγματεύσεις, ενώ το δεύτερο μάλλον εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο. Βεβαίως, ο ΥΠΟΙΚ θεωρείται περίπου γκουρού της θεωρίας αυτής. Αν και δεν την έχουμε ξαναδεί να εφαρμόζεται σε διαπραγματεύσεις για χώρες… Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι έχω μπερδευτεί λίγο, γιατί ορισμένα από αυτά που λέγονται δείχνουν άγνοια καταστάσεων. Όπως για παράδειγμα η πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. του ΤΧΣ για λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Για κάποιο λόγο, στην κυβέρνηση δείχνουν να εκτιμούν ότι αυτά τα 11 δισ. είναι σωροί χαρτονομισμάτων μέσα σε χρηματοκιβώτια ή… κοντέινερς. Και ότι δεν αποτελούν επί της ουσίας λογιστικές εγγραφές βασισμένες σε εγγυήσεις του Ευρωπαϊκόυ Μηχανισμού Σταθερότητας. Και το ερώτημα είναι απλό. Τον κ. Ρέγκλινγκ του ESM τον ρώτησαν; Ή νομίζουν ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην ευχέρεια του ελληικού Δημοσίου; Εκτός και αν υπάρχει σενάριο για αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών και ενίσχυσης της θέσης του ΤΧΣ και άλλων, ώστε μέσω των ΑΜΚ να χρηματοδοτηθούν για να αντιμετωπίσουν τις επισφάλειες των κόκκινων δανείων.

Λένε επίσης κύκλοι του ΥΠΟΙΚ -sic- ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την έκδοση εντόκων γραμματίων 8 δισ. ευρώ, πέραν του ορίου που έχει ήδη εξαντληθεί. Δηλαδή, τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την έχουν εκτιμήσει μέχρι σήμερα ως ελαστική σε θεσμικά και καταστατικά ζητήματα; Και a la carte θετική προς την Ελλάδα; Και άντε εγώ σου λέω και τα εξέδωσαν. Ποιοι θα τα απορροφήσουν; Οι τράπεζες; Και πού θα τα «παρκάρουν» για ρευστότητα; Στον ELA; Με ποια έγκριση; Να σοβαρευτούμε λίγο.

Και ειπώθηκε επίσης, ότι σκεφτόμαστε να θεσπίσουμε και ένα είδος… bad bank υπό μορφή φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Θα περιμένω με ενδιαφέρον ποια ακριβώς θεσμική μορφή θα έχει ο φορέας αυτός, γιατί αν θυμάμαι καλά την περίπτωση της bad bank την είχε απορρίψει κατηγορηματικά και ούκ ολίγες φορές η Τρόικα. Βέβαια, ο κ. Βαρουφάκης την... σκότωσε την Τρόικα. Οπότε ίσως τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί και μακάρι. Γιατί ασφαλώς ο νέος φορέας θα έχει νόημα μόνο αν πάρει πάνω του τα επισφαλή δάνεια για να τα διαχειριστεί με κοινωνικό προσανατολισμό. Αν είναι να φτιάξουμε ένα νέο είδος… συνήγορου του πολίτη ή προστασίας του καταναλωτή, μάλλον δεν έχει καμία σημασία.

Θα μου πείτε, όλα αυτά δεν τα γνωρίζει ο κ. Βαρουφάκης; Δεν μπορώ να το ξέρω. Εικάζω πως ναι. Και πιθανολογώ ότι θα πρέπει να τα έχει συνεκτιμήσει. Ή μπορεί να έχει κάποιο σοβαρό λόγο να θεωρεί ότι εκείνα που αποτελούσαν απαγορευτικό θέμα συζήτησης προ ολίγου, ξαφνικά θα γίνουν αποδεκτά. Εκτός και αν, όπως ανέφερα και στην αρχή, απλά αλλάξαμε βιβλίο...

dimitris.papakonstantinou@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr