06 Φεβρουαρίου 2015

ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ Χ@ΣΤΗΚΕ Ο Κ@ΛΟΣ ΜΑΣ! Αγώνας δρόμου για συμφωνία εν μέσω τελεσιγράφων-Τσίπρας σε υπουργούς: Ποιες σπατάλες θα κόψετε για να βρείτε χρήματα

Χαχα! Γιατί δεν του απαντάνε θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα εισπράξουμε τα ανείσπρακτα και όλα τα ωραία που έλεγαν στα γίδια προεκλογικά και τους λέγαμε "ναι αλλά αυτά θα αποδώσουν σε μήνες ή ένα χρόνο, μέχρι τότε που θα βρείτε λεφτά;"... Τελικά άδικα τους κατηγορούσαμε ότι δεν είχαν σχέδιο Β... αφού δεν είχαν καν σχέδιο Α...

Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να «ρίξει» το... τείχος του Βερολίνου και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου.

Στόχος είναι να βρεθεί το σχέδιο-γέφυρα που θα πείσει τους Ευρωπαίους να του δώσουν χρόνο, αλλά και χρήμα, αλλά στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται να υπάρχει διάθεση σύγκλισης από τις δύο πλευρές.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταφέρει για μια ημέρα αργότερα τις προγραμματικές της δηλώσεις με σκοπό να καταστρώσει ένα σχέδιο εξαγγελιών που θα βρει τα ευήκοα ώτα που ψάχνει ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ήδη στους υπουργούς του να τον ενημερώσουν σε ποιες σπατάλες θα βάλουν τέλος για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή και η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη.

Την επόμενη ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης. Η συνεδρίαση του Eurogroup, πάντως, θα διεξαχθεί σε πολύ βαρύ κλίμα, καθώς, την ίδια ημέρα λήγει και η διορία που έχει δώσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα.

Από εκείνη την ημέρα και μετά η Κεντρική Τράπεζα θα πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο όπως έχει ήδη προειδοποιήσει.

Η κορύφωση θα είναι, σαφώς, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 12 Φεβρουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ευρωπαϊκή του... πρεμιέρα θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο δράσης και μένει να φανεί εάν θα υποχωρήσει στις γερμανικές (και ευρωπαϊκές) απαιτήσεις η θα παραμείνει στον δρόμο της ολικής ρήξης.

Τσίπρας σε υπουργούς: Πείτε μου σε ποιες σπατάλες θα βάλετε τέλος για να βρείτε χρήματα

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να τοποθετηθούν επί των όσων θα παρουσιάσουν ο καθένας στις προγραμματικές δηλώσεις και μάλιστα να πουν από που θα εξοικονομήσουν χρήματα.

Επίσης, έγιναν συστάσεις προκειμένου να αποφεύγονται οι πολλές δηλώσεις. Παράλληλα, έγινε και μια συνολική συζήτηση για το πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στις Προγραμματικές.  Εγινε αποτίμηση της χθεσινοβραδινής απόφασης της ΕΚΤ με τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη να τη χαρακτηρίζουν κίνηση πολιτικής πίεσης που θα έχει πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση γιατί -όπως εκτίμησαν-  tο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές τόσο στο επίπεδο της ρευστότητας όσο και της χρηματοδότησης. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Το κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το Σάββατο ενώ η συζήτηση για τις Προγραμματικές θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή, στις 19.00 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Τρίτη τα μεσάνυχτα. Οσο για την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται μα τεθεί μετά τις προγραμματικές.