10 Φεβρουαρίου 2015

Οι Τροϊκανοί μένουν στα Υπυργεία μέχρι να... φύγουν

Αξιωματούχοι που διακρίθηκαν για τις σκληρές πολιτικές τους περιμένουν τις νεότερες οδηγίες

Η τρόικα ζει και βασιλεύει! Μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε και ο Αλ. Τσίπρας να ετοιμάζεται να τη διώξει από τη χώρα, ωστόσο οι στενοί συνεργάτες των τριών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένουν στην Ελλάδα, αναμένοντας οδηγίες.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι και αυτή η κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, περιορίζεται στην αντιμνημονιακή ρητορική. Παράλληλα, στην Αθήνα παραμένουν και τα στελέχη της Task Force, τα οποία δεν έχουν λάβει κανένα σήμα αναχώρησης. Αντίθετα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τη συνεργασία, την οποία είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Το κτίριο στο οποίο έχουν κάνει ουσιαστικά κατάληψη τα στελέχη της τρόικας είναι το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, στην πλατεία Συντάγματος. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προτιμούν την ησυχία και τη χλιδή του γραφείου της αντιπροσωπίας του Ταμείου, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής, δίπλα στα γραφεία μεγάλης τράπεζας. Εκτός από των ήπιων τόνων Αμερικανό εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου, στην Ελλάδα πηγαινοέρχεται και το δεξί χέρι του Πολ Τόμσεν, Στέφανι Εμπλε. Μάλιστα, όπως έχουν εκμυστηρευτεί πρώην υπουργοί που έχουν συμμετάσχει σε σκληρές και μαραθώνιες συζητήσεις με την τρόικα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Τόμσεν πριν λάβει την τελική απόφασή του συμβουλευόταν την αγαπημένη του Στέφανι!
Στην Αθήνα βρίσκονται και τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς, αφού, όπως είναι γνωστό, έχουν υπογράψει σύμβαση εργασίας είτε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΤΑ PRADA. Στο υπουργείο Οικονομικών, οι υψηλοί αξιωματούχοι της τρόικας έχουν επί της ουσίας μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας. Πρόκειται για στελέχη επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δύο κυρίες να δεσπόζουν στη σύνθεση. Ο λόγος για την Αμερικανοκινέζα Χούι Τζιν και τη Γαλλίδα Μόργκαν Γκιλού, που μαζί με τη Βουλγάρα Iva Petrova (η οποία δεν έχει εμφανιστεί στην Αθήνα εδώ και έναν μήνα) αποτελούσαν την ομάδα των «Αγγέλων του Τόμσεν», τις τρεις γυναίκες-διαβόλους, όπως τις χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Με εξαιρετικές σπουδές στις ΗΠΑ, έχουν ετήσιες αποδοχές πέριξ των 300.000 δολαρίων εκάστη και προσέχουν πολύ το ντύσιμο (σ.σ. προτιμούν τα Prada) και τη διατροφή τους. Οπως λένε όλοι όσοι τις έχουν συναντήσει, είναι μια σκληρή και αδυσώπητη ομάδα τεχνοκρατών της τρόικας, που θυμίζουν περισσότερο «κεφαλοκυνηγούς», αφού εφαρμόζουν τις πιο αυστηρές μεθόδους έναντι των φορολογουμένων. Οι τρεις κυρίες ήταν τα μάτια και τα αυτιά του Πολ Τόμσεν, και μάλιστα πολλές φορές έκαναν αυτοψία σε όλες τις μεγάλες εφορίες της χώρας και έδιναν εντολές. Επί της ουσίας, ο έλεγχος όλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας είχε περιέλθει «στις κυρίες με τα Prada».

ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ. Χωρίς αντικείμενο έχουν μείνει ο Τόμας Στόρι και οι εμπειρογνώμονες Γουίλιαμ Κράνταλ, Κάρι Χουτάλα, Σβέιν Κρίστενσεν και Μπάρι Ρουσέλ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους Τζάνετ Μπάσινκ και Πιερ Βάντενμπεργκ από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής και Τελωνειακής Ενωσης (DG TAXUD) και τους Φρανκ βαν Ντρίεσε, Σεμπάστιαν Βάινζιερ και Κλοντ Γουέντλινγκ από την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν (TFGR).
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα βρίσκονται, επίσης, τα στελέχη Ζήνων Κοντολέμης και Ζέτα Αστρα. Ο κ. Κοντολέμης είναι κυπριακής καταγωγής και βρίσκεται στην Αθήνα από το 2010, ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο την περίοδο που στη Μεγαλόνησο σημειώθηκε η μεγάλη οικονομική κρίση. Σε αυτή την ομάδα είναι ενταγμένοι οι Ελληνες Γιώργος Γατόπουλος και Μαρία Καλημέρη, καθώς και οι Τζον Τζίμι και Ρικάρντο Ερκόλι. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τέλος, τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Αθήνα βρίσκεται η Δάφνη Μομφεράτου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθεί και το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου.

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ανευ αντικειμένου φαίνεται να έχουν μείνει κάποιοι στο υπουργείο Εργασίας, περιμένοντας άνωθεν εντολές. Παρ’ όλα αυτά, ο τεχνικός εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ Πίτερ Ράτκλιφ δεν έχει σταματήσει ούτε την εργασία του, ούτε τις συνήθειές του. Αφιερωμένος στα πληροφοριακά συστήματα, κάθε πρωί αναλαμβάνει δράση. Οχι πλέον από την κεντρική υπηρεσία στην οδό Σταδίου 29, αλλά από υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην οδό Πατησίων. Η αλήθεια είναι ότι, μετά τον σάλο που προκλήθηκε (καθώς όλοι έψαχναν τροϊκανούς σε υπουργεία), αποφασίστηκε ο κ. Ράτκλιφ να πάει σε ένα πιο ήσυχο μέρος, το οποίο κράτησαν κρυφό. Ο Βρετανός… φλεγματικός με τα καρό πουκάμισα και τις χαρακτηριστικές τιράντες πάει όπου του πει το Ταμείο, ενώ έχει παράσχει τις υπηρεσίες του και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (φανατικός του βραζιλιάνικου καφέ, αλλά και του ελληνικού φραπέ) λόγω της καταγωγής της συζύγου του. Στόχος του είναι η βελτίωση και η εναρμόνιση των επιχειρησιακών διαδικασιών που εφαρμόζονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Απώτερος σκοπός του είναι οι εισφορές των Ταμείων να εισπράττονται από την Εφορία… Από την άλλη, στο υπουργείο Εργασίας έχει σταματήσει να πηγαίνει ο χαμογελαστός Βέλγος Πατρίκ ντε Μετς, επίσης τεχνικός σύμβουλος του ΔΝΤ σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών (βοήθησε στη δημιουργία του ΚΕΑΟ), ενώ έχει χαθεί και ο Ιταλός εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Υγείας (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικά ταμεία) Τζουζέπε Καρόνε. Οσοι έχουν γνωρίσει τον τελευταίο έχουν εκπλαγεί με τις γνώσεις του αναφορικά με τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τις χρόνιες στρεβλώσεις τους…

ΔΟΥ, Ταμεία στο… σημάδι

Καθημερινές συσκέψεις με τους διευθυντές και τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων πραγματοποιούσαν στο παρελθόν οι εντεταλμένοι της τρόικας, ζητώντας ενημέρωση για οτιδήποτε και δίνοντας εντολές για όλα τα θέματα που θεωρούσαν ότι είχαν ενδιαφέρον. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όταν έκριναν ότι ήταν αναγκαίο, «εξορμούσαν» στις μεγάλες ΔΟΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, σε Αθήνα και επαρχία, και «ξεσκόνιζαν» τα πάντα. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες τα πολυμελή κλιμάκια επισκέφθηκαν όλες τις μεγάλες εφορίες, ζητώντας τους να ελέγξουν κρίσιμα θέματα για την πορεία και την κατάσταση των φορολογικών εσόδων, όπως τη λίστα με τα ανείσπρακτα, τα βεβαιωμένα, τους διάφορους φόρους εισοδήματος κ.λπ., την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο βοηθά στην αποτύπωση των δεδομένων. Οι τεχνοκράτες συνοδεύονται πάντα από έμπειρους και άριστους μεταφραστές, συμπεριφέρονται άλλοτε ως απόλυτοι κυρίαρχοι και άλλοτε βλοσυρά και δεν δέχονται αντιρρήσεις ή δικαιολογίες, όπως ομολογούν τώρα στελέχη των ΔΟΥ και των Ταμείων.

Περιφερόμενος και ο Φούχτελ

Εκτός από τους τεχνοκράτες της τρόικας, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας στην Ελλάδα, άλλο ένα γνωστό πρόσωπο που προέρχεται από τους κόλπους των εταίρων «περιφέρεται» στην Αθήνα. Ο λόγος για τον εκλεκτό της Ανγκελα Μερκελ, Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ολγα Κεφαλογιάννη. Ο Γερμανός πρώην υφυπουργός Εργασίας, όπως επισημαίνουν άριστα ενημερωμένες πηγές, από την ημέρα που προκηρύχτηκαν οι πρόωρες εκλογές έχει βρεθεί στην Αθήνα τουλάχιστον δύο φορές, προσπαθώντας όμως να «κρύψει» την παρουσία του για ευνόητους λόγους. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε επιχειρηματίες στον χώρο της ενέργειας και του εμπορίου. Αντίθετη στάση έχει κρατήσει ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος εδώ και περίπου 45 ημέρες δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι επί της ουσίας η δουλειά που είχε να κάνει στη χώρα μας η ομάδα του ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου ο ίδιος διορίστηκε στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Του Γ.Ι Δημητρομανωλάκη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ