03 Φεβρουαρίου 2015

Δυσφορία στη ΝΔ για τον χειρισμό της εκλογικής ήττας

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η απόφαση της ηγεσίας να μην ανοίξει, προς το παρόν, τη συζήτηση για την εκλογική ήττα, με επιχείρημα ότι το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό και πρέπει να αποφευχθεί η εσωστρέφεια.

Σύμφωνα με τα Νέα, παρόλο που τα περισσότερα στελέχη εμφανίζονται συγκρατημένα στις δηλώσεις τους, εντούτοις στο παρασκήνιο έχουν βγει τα μαχαίρια. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε στελέχη που διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση της ΝΔ από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και σε παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και εκτιμούν ότι το κόμμα θα έπρεπε να επιμείνει σε μια αντιμνημονιακή ατζέντα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα λάβουν το λόγο οι βουλευτές, αφού η απόφαση της ηγεσίας είναι να μην γίνει τώρα η συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η απόφαση αυτή επιτείνει τη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ ακόμα και στελέχη που δεν προκρίνουν τη γραμμή σύγκρουσης με την ηγεσία ζητούν να υπάρξει συζήτηση και γενναία αυτοκριτική.

Σε άρθρο του στα Νέα, ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ αναμένουν να δουν «τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες».

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδεολογική, οργανωτική και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση. Η ακολουθούμενη τακτική συσπειρώνει το κόμμα, αλλά δεν διευρύνει την εκλογική μας βάση» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι «οφείλουμε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τα αίτια της ήττας για να διορθώσουμε πορεία».

ΚΟ ΝΔ: Μονόλογος ή διάλογος ;

Προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ για το αν θα πρέπει να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές της ΝΔ στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη το μεσημέρι.

Προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ για το αν θα πρέπει να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές της ΝΔ στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη το μεσημέρι.

Από την μία επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να μιλήσουν προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση στο εσωτερικό του κόμματος. Από την άλλη συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά του επισημαίνουν τον κίνδυνο το κόμμα να μπει σε ένα μεγάλο κίνδυνο εσωστρέφειας.

Ωστόσο, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν πως θα επικρατήσουν τελικά οι ψύχραιμες φωνές και θα μιλήσουν όσοι βουλευτές ζητήσουν τον λόγο, καθώς όπως τονίζουν θα πρέπει μέσα από τα θεσμικά όργανα να αναζητηθούν τα αίτια της βαριάς ήττας.

Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχουν πάρει στα χέρια τους οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, θα είναι ο μόνος που θα μιλήσει και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του γραμματέα της ΚΟ για την οποία έχει προταθεί ο Γ. Πλακιωτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά πως δεν θα πρέπει η παράταξη να κλονισθεί από εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, καθώς εκείνο που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον και κυρίως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος. Την άποψη αυτή, μάλιστα, επισημαίνει σε όσα στελέχη τον συναντούν τις τελευταίες ημέρες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ



Εάν τελικά αποφασιστεί να μην δοθεί ο λόγος στους βουλευτές, τότε ο Αντώνης Σαμαράς θα δεσμευτεί ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα αίτια της βαριάς εκλογικής ήττας.

Ο προβληματισμός είναι έντονος στην «γαλάζια» παράταξη μετά και την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην εκτελεστική γραμματεία ο οποίος δεν προχώρησε σε μια γενναία αυτοκριτική όπως ανέμεναν.

Παράλληλα, βλέπουν ότι δεν υπάρχει αντιπολιτευτική πυξίδα, ενώ δεν υπάρχουν ανακοινώσεις και απαντήσεις στις επαφές που έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στο εξωτερικό.