20 Φεβρουαρίου 2015

Υπό (προσωρινό) έλεγχο παραμένει το τραπεζικό σύστημα – Ανησυχίες για τη συνέχεια

Με το βλέμμα στραμμένο στο σημερινό Εurogroup είναι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βλέπουν σε καθημερινή βάση να μειώνεται η καταθετική «δεξαμενή» καθώς και οι εκροές συνεχίστηκαν και χθες.

Μολονότι η χθεσινή ημέρα ήταν καλύτερη από την Τετάρτη οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις που κινούνται στην περιοχή μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές προβληματίζει ιδιαίτερα τα τραπεζικά επιτελεία σε συνδυασμό με την σφιχτή πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά το άνοιγμα της στρόφιγγας του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η σταθερότητα, κυρίως όμως οι αυξημένες ανάγκες του ελληνικού συστήματος εξαιτίας της εκροής καταθέσεων τους τελευταίους δυο μήνες αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας μετέφερε στον αντιπρόεδρο τις ανησυχίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αλλά και την κατάσταση που επικρατεί μετά από δυο μήνες αιμορραγίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ως απόρροια της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα αντοχής και τόνισε την ανάγκη άμεσης συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές.

Ωστόσο, ανέλυσε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα και διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας ούτως ώστε να είναι ασφαλής.

Όλα αυτά βέβαια σε απόλυτη εξάρτηση με την απόφαση του σημερινού Εurogroup.