10 Φεβρουαρίου 2015

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Ρήξη στις διαπραγματεύσεις, φοβούνται στη ΝΔ

Σοβαρότητα και σύνεση, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, θα συστήσει ο Αντ. Σαμαράς στον Αλ. Τσίπρα

Στην κοστολόγηση των μέτρων που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά, προκειμένου σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ αναμένεται να επισημάνει ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε εθνική προσπάθεια που θα κατατείνει σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας.
Ο κ. Σαμαράς, όπως σημείωναν χθες συνεργάτες του, θα εκφράσει ταυτόχρονα τον προβληματισμό και την ανησυχία του για το αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μια επιτυχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους ή αν επιδιώκει να διαμορφώσει ένα σκηνικό ρήξης, ενώ αναμένεται να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα και για το ζήτημα που έθεσε αναφορικά με τον χρόνο παράτασης του μνημονίου.

Κύκλοι της Λ. Συγγρού αναφερόμενοι στο θέμα αυτό, σημείωναν χθες πως «ο πρωθυπουργός οφείλει να πει χωρίς επικοινωνιακές υπεκφυγές πόση παράταση του μνημονίου επιθυμεί και να προχωρήσει σε μια στροφή προς τον ρεαλισμό», τονίζοντας πως «αν και αρνείται να ζητήσει νέα παράταση, αφήνει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να είχε βρει μια εξάμηνη παράταση από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις προεκλογικές της εξαγγελίες και με πώς ο κ. Τσίπρας με τους ισχυρισμούς του περί... καμένων σπαρτών επιδιώκει να καλλιεργήσει το έδαφος, είτε για να κάνει τον απαραίτητο συμβιβασμό στις συνομιλίες με τους εταίρους μας, είτε για να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε σύγκρουση με δραματικές συνέπειες για τη χώρα.

Συστάσεις

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει και επισήμως ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup θα συστήσει στο κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί με σοβαρότητα και εθνική ευθύνη, ώστε, όπως θα επισημάνει, «να μην τιναχτούν όλα στον αέρα και μπει η χώρα σε περιπέτειες».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος -σε αντίθεση με συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά που εξακολουθούν να μιλούν για «αριστερή παρένθεση»- υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και θα επιβεβαιωνόταν έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα».

Η ΝΔ, πρόσθεσε, «θα στηρίξει όσες προσπάθειες κάνει η νέα κυβέρνηση, που θα είναι προς την κατεύθυνση να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει η ευρωπαϊκή της πορεία» και τόνισε πως «οι 76 βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία αν είναι καλή και με ευρωπαϊκή προοπτική».

Ο κ. Μητσοτάκης διέκρινε επίσης, σε αντίθεση -όπως είπε- με την ομιλία του πρωθυπουργού, στη χθεσινή τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη «μία στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό», τονίζοντας πως «από τη στιγμή που παραδέχεται ότι το 70% του προγράμματος του μνημονίου είναι θετικό, τότε υπάρχει η καταστατική πλειοψηφία για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων». Καλός ηγέτης, τόνισε «είναι αυτός που ισορροπεί ανάμεσα στον πολιτικό ρεαλισμό και τις θεσμικές αρχές, μεγάλος ηγέτης είναι αυτός που ορθώνει το ανάστημά του βλέποντας το συμφέρον της χώρας του».

Αναφερόμενος, τέλος, στο πρόγραμμα «γέφυρα» που ζητά η κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, υπογράμμισε πως «αν θέλετε χρόνο δεν έχετε παρά να ζητήσετε την παράταση του προγράμματος», τονίζοντας πως «ξέρετε καλά, πλέον και το διαπιστώσατε από τις περιοδείες σας στην Ε.Ε., ότι δεν έχουμε τους συμμάχους που θα προσδοκούσαμε. Η συμμαχία του Νότου αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει και ότι αυτοί είναι οι πιο σκληροί».

Του Δημήτρη Τσιούφου
imerisia.gr