02 Φεβρουαρίου 2015

Απανωτές φάπες από Ρέντσι, ισπανικό ΥΠΟΙΚ και Κομισιον... αλλά ας μην το κάνουμε θέμα

Ρέντσι σε Μέρκελ: Δεν θα αναλάβει η Ιταλία την ηγεσία μιας μεσογειακής συμμαχίας

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έκανε λόγο για «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα» στις οικονομικές συνομιλίες με την Ελλάδα, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στη Ρώμη.

«Σε ότι αφορά την Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα και θα συνομιλήσουμε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102,5.
«Συνομίλησα χθες με την (καγκελάριο της Γερμανίας) Ανγκελα Μέρκελ και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Φρανσουά Ολάντ» συνέχισε και επανέλαβε: «Θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Οταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα» συμπλήρωσε.

Ηθικό υπόδειγμα για την Ελλάδα η Ιταλία 

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απέκλεισε, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την Ανγκελα Μέρκελ, την πιθανότητα να αναλάβει την ηγεσία μίας «μεσογειακής» συμμαχίας, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και την Ισπανίας, όπου το κίνημα κατά της λιτότητας Podemos κερδίζει έδαφος μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πηγές της ιταλικής κυβέρνησης τονίζουν ότι η ταλία μπορεί να αναπτύξει συγχρόνως στενή συνεργασία με την Αθήνα και το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και προσφέροντας, την ίδια στιγμή, ένα θετικό παράδειγμα στην πορεία προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός τις περασμένες ημέρες συζήτησε επανειλημμένα και αναλυτικά την ελληνική οικονομική κατάσταση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις. «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν, διότι θα χρησιμεύσουν στην Ιταλία και στους Ιταλούς και διότι θα μας δώσουν κύρος στο εξωτερικό» δήλωσε, κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Ματέο Ρέντσι.

Κομισιόν: Αλλαγές στο θέμα της Ελλάδας μόνο με ομόφωνη απόφαση των μελών της Ευρωζώνης

Toνίζοντας ότι ο Γιούνκερ περιμένει να ακούσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και με μια προσεκτική δήλωση για το ενδεχόμενο κατάργησης της Τρόικα, απάντησε στα σχετικά ερωτήματα που του ετέθησαν σήμερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οσον αφορά το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως μετέδωσε το Mega, η Κομισιόν τονίζει ότι ο κ. Γιούνκερ περιμένει να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη  και ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει μαζί του τα πάντα. Επισημαίνουν ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική πλευρά και ότι θα πρέπει να περιμένουν τις πρώτες προτάσεις της Αθήνας.

Οσον αφορά τη δομή της Τρόικα, η Κομισιόν σημειώνει ότι είχε επισημαίνει κατά το παρελθόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβολή της Τρόικα και να υπάρχει μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος, ωστόσο, σημείωσαν όμως ότι όταν είχε κάνει αυτή την αναφορά ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόταν στο μέλλον.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αφού επισήμανε το θετικό κλίμα στο οποίο θα γίνει η συνάντηση της Τετάρτης, ανέφερε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στα οποία έχουν προς το παρόν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη απαιτείται η ομόφωνη συμφωνία των υπολοίπων 18 χωρών.

ΥΠΟΙΚ Ισπανίας: Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες της ΕΕ για την Ελλάδα 

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο εμφανίσθηκε σήμερα κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα «να αλλάξουν οι κανόνες» της ΕΕ για να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η Ισπανία τους έχει σεβαστεί.
Ο υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι ,στη διάρκεια συνέντευξης του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE τονίζει: «Το να μπει κανείς στην Ευρώπη είναι κάτι εθελοντικό και ανήκουμε στη λέσχη αυτή με την προϋπόθεση ότι σεβόμαστε τους κανόνες της λέσχης επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας».

«Την Ευρώπη δεν την έφτιαξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρώπη είμαστε εμείς, οι χώρες που την αποτελούμε, εμείς είμαστε που έχουμε ορίσει αυτούς τους κανόνες», υπενθύμισε ο κ. Μοντόρο, απαντώντας σε ερώτηση για τη βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επιτύχει μια επανεξέταση της πολιτικής της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας, του χρέους περιλαμβανομένου.

«Δεν είναι συνεπώς δυνατό να απαντάμε στις εσωτερικές πολιτικές αλλαγές στις χώρες με νέους κανόνες διότι έτσι η λέσχη απλούστατα θα καταρρεύσει, πρόσθεσε.

Στη δημοσιογράφο του TVE που τον ερώτησε αν η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, απάντησε μ' ένα απλό: «Ναι, προφανώς, όπως κάναμε όλοι».

«Είναι εύκολο να ανέβεις στην κυβέρνηση και να πεις, “θέλω να αυξήσω αυτή τη δαπάνη, αυτήν εδώ και επίσης αυτή την άλλη”, προφανώς έτσι θα θέλαμε όλοι να κυβερνάμε. Όμως η ερώτηση είναι, από πού βγαίνουν τα χρήματα αυτά; Από τους Έλληνες; Από τους άλλους Ευρωπαίους ή από τον υπόλοιπο κόσμο; Ποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα; Αυτό είναι το όλο θέμα».