11 Φεβρουαρίου 2015

Αυτά που δεν “έπιασαν” οι κάμερες: Οι απ’ ευθείας διάλογοι Τσίπρα-Σαμαρά

Άκρως διαφωτιστικά είναι τα πρακτικά της Βουλής, όσον αφορά τους απ’ ευθείας διαλόγους που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην αίθουσα της ολομέλειας του Σώματος.

Οι δύο αυτοί διάλογοι, έχουν ως εξής:

1ος διάλογος

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Εσείς ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή διακηρύσσατε με αλαζονεία ότι δεν πρόκειται να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ. Ορίστε και η σχετική σας δήλωση.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πότε ήταν αυτό, κύριε Σαμαρά;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Ήταν τον Απρίλη του 2012 και μάλιστα δίνατε τη συνέντευξη αυτή στον κ. Θεοδωράκη.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπήρχε ΕΝΦΙΑ το 2012.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Λίγο αργότερα σε άλλη τηλεοπτική σας συνέντευξη διευκρινίζατε ότι δεν θα πληρώσετε έτσι και αλλιώς, γιατί δεν έχετε σπίτι στο όνομά σας. Και αν θέλετε να το δείτε, είναι σε συνέντευξη του κ. Αυτιά στις 9-2-2013. Ιδού! Όμως, πουθενά, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν καλέσατε τον κόσμο να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Και την ίδια στιγμή, μάλιστα, την ίδια εποχή που μιλάμε, στελέχη του κόμματός σας και σημερινοί Βουλευτές σας καλούσαν δημόσια τον κόσμο να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ. (…)Μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου ειδικά ο ΕΝΦΙΑ πληρωνόταν κανονικά. Τον Ιανουάριο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κόσμος πλήρωσε λιγότερα και τώρα ξαφνικά τον καλείτε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του για το καλό της πατρίδας. Για το καλό της πατρίδας να τις πληρώσει! Να σας ρωτήσω κάτι, κύριε Πρωθυπουργέ: Άλλη ήταν η πατρίδα μας τότε, κύριε Τσίπρα; Ήταν διαφορετική η πατρίδα μας;

2ος διάλογος

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: (σ.σ αναφέρεται στην δίμηνη παράταση που ζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση αντί της εξάμηνης που προσέφεραν οι εταίροι) Ονειρευόσασταν -και συνεχίζετε να ονειρεύεστε- παρενθέσεις. Σχεδιάσατε στην τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Ντροπή σας! Ντροπή σας!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αυτό ήταν δική σας επιλογή, συνειδητή και μοχθηρή, η τελευταία σας ελπίδα μήπως και απειλώντας την Ελλάδα δικαιωθείτε ή διασωθείτε εσείς προσωπικά.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Ντροπή σας!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια…

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εσείς θα την παίξετε στα ζάρια.

Το τελευταίο «επεισόδιο» με τον πρωθυπουργό στο βήμα ήταν όταν ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στις σχέσεις της χώρας μας με άλλα κράτη.
«Η Ελλάδα αποκτά συμμάχους, η Ελλάδα απέκτησε φωνή, η Ελλάδα διεκδικεί» έλεγε ο πρωθυπουργός, με τη σκυτάλη των διακοπών να έχει πάρει πλέον ο κ. Τασούλας:

«Μοιράζεις τις ευθύνες που θα προκαλέσεις. Μοιράζεις τις ευθύνες από τώρα» είπε, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας είχαν νωρίτερα εκ νέου διαμαρτυρηθεί: ήταν όταν ο κ. Σαμαράς από του βήματος της Ολομέλειας διατύπωνε τον ισχυρισμό ότι τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέσεις με την τρομοκρατία!

«Τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που δημιουργήσαμε φαίνεται ότι πάτε και αυτές να καταργήσετε. Γιατί; Για να είναι πιο εύκολη η απόδραση; Η σχέση με καταδικασμένους τρομοκράτες και επικίνδυνους ποινικούς;» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ χειροκροτούμενος από ορισμένους «γαλάζιους» αλλά και κάνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτυρηθούν:

«Φαίνεται ότι ακούμπησα κάποιες ευαίσθητες, λεπτές χορδές μιας συγκεκριμένης συνιστώσας, μιας συνιστώσας συγκεκριμένης», ανέφερε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ο κ. Σαμαράς..