25 Φεβρουαρίου 2015

ΧΟΥΝΤΑ ΣΥΡΙΖΑ!Κυβέρνηση: Προβληματισμός για το αν θα πάει στη Βουλή η "τετράμηνη παράταση"

Η παράταση του μνημονίου που θα εγκριθεί από όλα τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, δεν θα εγκριθεί από την Ελληνική Βουλή!! Για πρώτη φορά αριστερά λέμε!!

Ανησυχία ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την συγκυβέρνηση, ενώ θα την ψηφίσει τμήμα και της «μνημονιακής» αντιπολίτευσης προκαλώντας δυσάρεστους συνειρμούς

Σε ισχυρό πονοκέφαλο για τα επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής εξελίσσεται το διαδικαστικό ζήτημα της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης καθώς εκφράζονται φόβοι για πιθανά πολιτικά «ατυχήματα» σε περίπτωση που κατατεθεί στην Βουλή για συζήτηση και έγκριση.

Οι προβληματισμοί κινούνται κυρίως μεταξύ δύο βασικών σεναρίων: να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης ή να ταυτιστούν με την «μνημονιακή» αντιπολίτευση ψηφίζοντας μαζί τους το εν λόγω νομοσχέδιο.

Υπο αυτά τα δεδομένα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν την άποψη ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Την συγκεκριμένη άποψη εκφράζουν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χωρίς ωστόσο να την υποστηρίζουν και πολιτικά.

Πέραν αυτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που θα επιθυμούσαν να βρεθεί αξιοπρεπής κοινοβουλευτικά τρόπος ώστε να ξεπεραστεί το ζήτημα χωρίς οι ίδιοι να στιγματιστούν από την ψηφοφορία.

Πιο προωθημένες απόψεις αναφέρουν πως θα μπορούσε η παράταση της σύμβασης να έρθει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή εντός 40 ημερών και να εγκριθεί από το Σώμα εντός τριών μηνών από την κατάθεση. Το σύνολο του χρονικού περιθωρίου ξεπερνά τους τέσσερις μήνες που διαρκεί η παράταση και ως εκ τούτου, η ΠΝΠ θα μπορούσε να μην περάσει ποτέ από το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, έμπειρα στελέχη της κυβέρνησης γνωρίζουν πως εάν χρησιμοποιηθεί διαδικαστική φόρμουλα για να ξεπεραστεί η Βουλή και κατ επέκταση πιθανές παραφωνίες, θα δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Ιδιαίτερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση «σφυροκοπούσε» την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που νομοθετεί.

Επιπροσθέτως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στο Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει στο γιατί δεν ζήτησε την έγκριση της Βουλής για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε στην ολομέλεια την αντίστοιχη σύμβαση για την δίμηνη παράταση.