09 Φεβρουαρίου 2015

Βερολίνο: Ούτε βήμα πίσω για την Ελλάδα-Σόιμπλε: "Ίσως ο Τσίπρας να ξέρει καλύτερα από μένα"

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει, τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα απέτυχε.

Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε: «Η δική μας θέση σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο Eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σταθερή παραμένει η θέση του Βερολίνου και σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει την σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Στράιτερ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο θέμα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ως τώρα, από την ελληνική πλευρά υπάρχουν κυρίως διατυπώσεις σκέψεων, ενώ ανέφερε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν κυρίως το εσωτερικό.

Οργή Σόιμπλε για την Αθήνα: Αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά

Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από μένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - Είπε ότι δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματά της

«Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη Σύνοδο του G20 στην Κωνσταντινούπολη.

Mάλιστα, ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματά της.

Υπογράμμισε, δε, ότι  «αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα» -σε αντίθεση, δηλαδή, με την έκτακτη χρηματοδότηση, που ζητά η Αθήνα.

«Αν (οι Έλληνες) θέλουν τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα πρόγραμμα», που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε απευθυνόμενος στα ΜΜΕ κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη.

«Εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει πώς θέλει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε ακόμη.

«Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά, αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά» δήλωσε ακόμη Σόιμπλε.

Η Ελλάδα υπόκειται σε «πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από μένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Επισήμανε επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα, αυτό συνέβη το 1953».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε πως η θέση της Γερμανίας απέναντι στις απαιτήσεις της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει.

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους, έπειτα από τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, η Μαριάνε Κοτέ, είπε πως «η γερμανική θέση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει», ενώ αναφορικά με τη συμφωνία-γέφυρα που ζητά η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε το «κατάλληλο μέρος» για να συζητηθεί το θέμα αυτό είναι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η κυρία Κοτέ ανέφερε ακόμη ότι το Βερολίνο περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της, ενώ επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να κλείσει.